Axel Nissen-Lie er mangeårig båtjournalist og -entusiast. Han mener Ipad er et svært godt hjelpemiddel på sjøen. Foto: Foto: Jan Erik Hvidsten

Båtliv med knapper eller apper?

Med en Ipad eller Iphone og noen hundrelapper i apper, løser du navigasjonen nesten like godt som med påkostede instrumenter.
Jan Erik Hvidsten
Publisert 02.07.2012 kl. 10:32 Oppdatert 02.07.2012 kl. 10:32

Tips en venn på e-post:Nyttige apper

  • Kartprogrammer: Navionics gir en ganske komplett kartplotter på Iphone eller Ipad, med kart for Norge og Europa for øvrig. Senere i år kommer Garmin med en løsning. Appen iNavX bruker kartene til Navionics, men du kan også koble til båtens instrumentering, få opp AIS og så videre. Også Gule Sider har et kartsystem, men det er i prinsippet ikke egnet til navigasjon, kun planlegging.
  • Vær: Værtjenesten Yr er en forutsetning for enhver båteier. Men husk å lese tekstvarslene. Robotbildene du får opp er ikke alltid presise, mens tekstvarslene du finner ved å trykke deg ett hakk videre er bearbeidet av vakthavende meteorolog og som regel mer pålitelige. Med appen iGrib kan du laste ned værkart med grib-filer. Kjekt når du virkelig skal på havet.
  • Vind: Med appen Vindmeter kan du måle vindhastigheten. Du holder din Iphone opp ned, og ved å måle vindstøyen i apparatets mikrofon, forteller appen deg hvor mye det blåser.
  • Skipstrafikk: Med gratisappen Ditital Yacht kan du følge den store skipstrafikken. Alle større fartøyer er pålagt å ha en AIS-sender om bord (automatisk identifikasjonssystem). Du kan se hvem de store skipene er, hvilken posisjon, fart og kurs de har.
  • Havneguiden: Mer enn 3.000 havner i Skandinavia er beskrevet i denne appen. Dataløsningen er basert på bokserien Havneguiden, som sandefjordingen Jørn Engevik står bak. Appen er gratis, men du må kjøpe de enkelte områdene.
  • Sikkerhet: Redningsselskapets app er kjekk å ha om uhellet er ute. Appen viser din posisjon, og forteller hvor langt unna nærmeste redningsskøyte befinner seg. Du får også opp kallesignal og data om de ulike redningsskøytene. Appen Førstehjelp bør også være lastet ned før du drar på tur. Den gir deg trinnvise råd om hvordan du forholder deg om noe skulle skje.
  • Kunnskap: Kan du navigasjon og sjøveisreglene? Flere apper tester deg med spørsmål du ellers får til eksamen når du tar båtførerprøven. En egen app ved navn Sjøveisregler lærer deg hvem du bør vike for.
Yr er en selvsagt app for båtfolk. Men ikke stol blindt på tall og bilder. Grafikken er laget av roboter, tekstvarslelet som skjuler seg bak knappen øverst til høyre er bearbeidet av meteorologer - og mer presist.
Med kart-apper fra Navionics til noen hundrelapper kan du seile trygt i hele Europa.
Med appen Vindmeter kan du måle vindstyrken.

- Jeg har prøvd ut dette i flere sesonger, og det virker forbløffende godt, sier Axel Nissen-Lie, redaksjonssjef i bladet Seilas, ivrig båtmann og aktiv regattaseiler.

Båtjournalisten gjør et unntak for svært aktive båtfolk med litt mer krevende seilaser i loggboka. Men han mener det enkle båtlivet ikke trenger dyre navigasjonsløsninger. Et sjøkart for Iphone eller Ipad fra for eksempel Navionics koster mindre enn en bensintank til påhengsmotoren. Og da får du med kartverk nok til utallige ferieuker på sjøen.

Forutsetningen er at du har en innebygget GPS i telefonen eller nettbrettet ditt. Telefoner har det, og en Ipad med SIM-kort mulighet har. Navigasjonsløsningene finnes også for andre smartphone- og lesebrett-løsninger enn Apples.

Rask og oversiktlig

Funksjonaliteten er tilfredsstillende. Du kan legge opp ruter. Med noen tilleggsapper og litt teknikk kan du koble til annen instrumentering. Og zoome-funksjonen fra Apple knuser det meste.

Der en vanlig kartplotter – særlig en gammel en – bruker tid på å zoome seg ut og inn, endrer du målestokk på Ipaden med tommel og pekefinger før du får sagt navigasjon.

Resultatet er at du har oversikt. Dessuten har Ipaden eller Iphonen den fordelen at du kan sitte med skjermen foran deg. Kjører du motorbåt med styrekonsoll, har du som regel en grei plass til plotteren. Seiler du, kjører du påhengsmotor uten ratt eller snekke med rorpinne, er det kjekt å kunne holde instrumentet slik at du faktisk ser det.

Vanntette løsninger

Ulempen med mobiltelefoner om bord er at de er skjøre og lite motstandsdyktige mot vann. Men det finnes både braketter og plastlommer å få, for å kle regn eller sjøvann ute. En plastlomme med halsrem for Ipad koster fra 3-400 kroner.

- Vi ser på trafikken på nettsakene våre at denne typen navigasjon er interessant, forteller Axel Nissen-Lie.

Tidligere har produsentene av maritimt navigasjonsutstyr vært nokså proteksjonistiske, og latt være å forholde seg til Iphone- og Ipad-eksplosjonen. I år kommer blant andre Raymarine med en app, der man kan koble sammen plotter og Ipad, og bruke sistenevnte som slave.

Furuno kommer også med en versjon der du kan styre kartplotteren fra din Iphone.

Unngå dyr datatrafikk

- Iphone og Ipad er sikre og gode systemer, som ikke har problemer med virus og slikt. De er gode og brukervennlige, mener Axel Nissen-Lie.

Men en felle er det: Datatrafikk. Så lenge du er i båt i Norge, er ikke problemet alt for stort. Men legger du sommerseilasen til Sverige eller Danmark, kan fort datatrafikken ruinere deg. Bruk av GPS i Ipad eller Iphone er gratis.

Det vil si at du kan benytte navigasjonsprogrammer, legge ruter og navigere deg trygt gjennom for eksempel Bohuslän uten kostnad. Men benytter du for eksempel sjøkartene på Gule sider, renner kostnadene fort på. Det samme gjelder hvis du laster kart for nye områder i Navionics-løsningen.

Les mer om:  Bil  Bil 

På forsiden nå