Denne venninnegjengen varmer seg med saltvannsstampen på MS Vulkana. Foto: Carl Martin Nordby

Finner varmen i Tromsø

Byen lokker med kaldt hav, skummende øl og varm atmosfære.
Kjersti Busterud
Publisert 10.04.2012 kl. 11:44 Oppdatert 11.04.2012 kl. 12:10

Tips en venn på e-post:


Tromsø

Fakta: By og en kommune i Troms fylke. Den er den største byen i Nord-Norge, og den niende største byen i Norge, med nærmere 70.000 innbyggere. Tromsøs sentrum er ikke stort, og det er lett å orientere seg etter hovedgata Storgata og parallellgata Grønnegata.

Transport: Fra Tromsø lufthavn går det direktefly til 22 ulike destinasjoner i Norge. Hurtigruten er også en mulighet. Tromsø har ikke trikk eller t-bane, så buss og taxi er alternativene for å komme seg rundt.

Overnatting: De fleste hotellene ligger i sentrum. Å leie et rom eller en leilighet privat er også en mulighet, oversikt over de ulike tilbudene finner du på visittromso.no

Hver lørdag byr den ombygde gamle fiskeskøyta MS Vulkana på «laugardagr» med badstue og dampbad. De ekstra spreke prøver seg også på en dypp i havet. Foto: Carl Martin Nordby
Lave trehus bidrar til en trivelig atmosfære. Foto: Carl Martin Nordby
Ishavskatedralen er med sin spesielle form blitt et velkjent symbol på Tromsø. Foto: Carl Martin Nordby
I museet og akvariet Polaria kan man studere seler fra undersiden. Foto: Carl Martin Nordby
Ølhallen er Tromsøs eldste pub og serverer kun byens eget øl: Mack. Foto: Carl Martin Nordby
Erik Eldjarn og Kristoffer Svendsen er blant dem som sørger for at Tromsøs kafeer og utesteder fylles opp. Foto: Carl Martin Nordby
Fisk og Mack-øl står på menyen både hos mange turister og fastboende. Foto: Carl Martin Nordby

«Nordens Paris» er et uttrykk som flittig blir brukt i egenreklamen. Navnet skal stamme fra 1800-tallet, da byens beliggenhet ved Atlanterhavet gjorde Tromsø til et møtepunkt for handelsmenn fra mange land, noe som tilførte stedet nye impulser og en kosmopolitisk atmosfære.

Helgeferie

Paris føles langt unna når allværsjakker og joggesko tusler mellom lave trehus på en gråværsdag. Men to faktorer har ført byutviklingen i en retning som kan gi besøkende en smak av storbysus:

For det første skaper byens 10.000 studenter levevilkår for et stort antall kafeer og barer. Legg til de langt flere tusen turistene som hvert år besøker byen, enten vinterstid for å se nordlys, eller sommerstid for å oppleve midnattssol, og du får en by som er godt tilrettelagt for et weekendopphold.

– Jeg tror folk går mer ut her enn mange andre byer i Norge. Det er i hvert fall veldig mange hyggelige steder å velge blant, sier Kristina Larsby, som tar en lørdagskaffe med sine svenske venninner på kafeen til Verdensteatret. Verdensteatret er Norges eldste kino som fremdeles er i drift, og byr dessuten både på kafé på dagtid og livlig utested på kveldstid.

I alt har Tromsøs barer, nattklubber og restauranter plass til 20.000 mennesker, hvilket vil si at en av tre tromsøværinger kan gå ut samtidig. Ifølge egenreklamen kan ingen annen by i Norge skilte med noe lignende.

Polare drikkevaner

For en ekte turistopplevelse kan du ta turen innom Tromsøs mest besøkte severdighet, museet og akvariet Polaria. Her lydlegger en dyp amerikansk røst bildene av vakker nordnorsk natur i panoramakinoen, mens vinden uler og isbjørnene brøler i det kunstig oppbygde polare landskapet. Kitsjy eller ikke er det i hvert fall gode muligheter for å lære mer om Arktis her.

Det er greit å bade i kaldt vann så lenge en får varmet seg etterpå.

For en mer hverdagslig opplevelse av livet i nord, kan du ta turen innom Tromsøs eldste pub, Ølhallen. Puben ble etablert i 1928 og serverer kun Mack, byens eget ølmerke.

– Alle i Tromsø har et nært forhold til Mack-øl, sier Sverre Braathen Thyholdt, som venter på at kompisen skal komme tilbake med den lokale spesialiteten «blanding».

Tidlig oppmøte

– Jeg aner ikke hvor det å blande pils og bayer kommer fra. Det var vel kanskje noen som syntes ren bayer ble for sterkt, sier han, og forteller at puben har gått fra å være et sted for de litt slitne og alkoholiserte, til å bli et sted der alt fra turister til studenter stikker innom.

– Det er vel en klisjé, men her møter du folk fra alle samfunnsklasser, påpeker han. Erik Eldjarn tipser dem som vil ha en genuin opplevelse om å møte tidlig.

– Puben åpner ti hver dag. Det er nok større sjanse for å møte noen lokale helter da enn etter arbeidstid.

Kald dupp

– Det er greit å bade i kaldt vann så lenge en får varmet seg etterpå, hevder Anja Strømme, og gjør seg klar for dagens andre dupp i 3-4 grader kaldt tromsøhav.

På dekk venter varm saltvannsstamp og vedfyrt sauna, i byssa rykende fiskesuppe, og under dekk et tyrkisk dampbad.

– Båten var egentlig klar til å vrakes. Det er artig når gamle fiskere går forbi, ser rart på den og lurer på om det virkelig kan være det gamle skrapet av en fiskeskøyte som sto her, sier daglig leder på MS Vulkana, Stig Pettersen.

MS Vulkana ble bygget i 1957, og ble fra den gang brukt til alt fra sildefiske til hvalfangst, under mange ulike navn. I 2008 tok noen entusiaster over båten, og byttet fangstutstyr ut med spafasiliteter, overnattingsmuligheter og tilbud om utleie for kortere eller lengre turer.

– Hver lørdag formiddag er laugardag. Da kommer mange lokale tromsøværinger for å bade og hygge seg gjennom en totimers båttur. Det er fint å ha et tilbud som ikke bare er for turister, sier Pettersen.

Severdigheter

Ishavskatedralen: Ishavskatedralen er en kirke som har fått navnet etter sin karakteristiske form, som ligner et isfjell. Kirken heter offisielt Tromsdalen kirke, og er også blitt kalt for «Naustkirka». Den sto ferdig i 1965, og har siden da blitt et landemerke for Tromsø.

Polaria: Polaria er et opplevelsessenter og museum som ligger like sør for Tromsø sentrum. Bygget er utformet slik at det ligner isblokker som har blitt skjøvet på land, og på innsiden finner du et akvarium med arktiske sjøplanter, fisker og dyr. I tillegg vises filmer og utstillinger relatert til Arktis.

Vulkana: Den gamle fiskeskøyta omgjort til spabåt kan leies av private selskap for kortere eller lengre turer, eller du kan booke deg en plass på en totimers «laugardagr» på lørdager.

Skansen: Skansen er Tromsøs gamle festningsverk, og anses å være det mest verdifulle kulturhistoriske anlegget i kommunen.

Domkirken: Tromsø Domkirke fra 1861 ligger midt i sentrum, og er Norges eneste domkirke bygget i tre.

Fjellheisen: Fjellheisen en taubane som bringer deg opp på det 421 meter høye fjellet Storsteinen, med flott panoramautsikt over Tromsø og omegn.

Polarmuseet: Museet byr på utstillinger om polarhistorie, både ishavsfangst og polarekspedisjoner.

Macks bryggeri: Verdens nordligste bryggeri. Mandag til torsdag tilbys omvisninger i bryggeriet, mens Ølhallen serverer alle typer Mack-øl alle dager unntatt søndag.

Tromsø Museum: Museet gir et tverrsnitt av kultur og natur i nord, med utstillinger som presenterer alt fra vikingtid til samisk kultur.

Tromsø botaniske hage: Verdens nordligste botaniske hage har gratis inngang, og fra mai til oktober blomstrer planter fra arktiske og alpine klimasoner på alle kontinenter.

Aktiviteter: Tromsø og omegn kan by på et vidt spekter av aktiviteter, blant annet hundekjøring, rideturer, kajakkutleie, fjellvandring og båtturer. Full oversikt finner du på visittromso.no.

Les mer om:  Reiseliv  Forbruker  Reiseliv 

På forsiden nå