Hans Gjerløw er overveldet over responsen på bibelkonkurransen. Nå er 43 bibler lagt ut på bibliotekets hjemmesider, blant annet denne fra 1632. Foto: Gjermund Glesnes

Gamle bibler engasjerte

Nå har byens eldste bibel blitt med i den digitale tidsalder. Og den er i godt selskap.

Sb.no på Facebook

– Det har vært kjemperespons, langt større enn jeg hadde våget å tro, sier biblioteksjef Hans Gjerløw.
Tre uker etter at biblioteket sammen med "Én for alle" etterlyste byens eldste bibel, er resultatet klart. Og Hans Gjerløw er nesten overveldet over engasjementet.
– Det var en periode da jeg nesten druknet i bibler. Vi fikk 40-50 telefoner i løpet av to dager, og mange kom innom og fikk skannet bibelen sin, sier han og smiler.

Eldste fra 1632

De innskannede tittelbladene til 43 bibler ligger nå som utstilling på bibliotekets hjemmeside.
Den aller eldste er fra 1632, den nest eldste er et trebindsverk fra 1647, begge trykket i København.
– Jeg tror ikke det er så veldig mange 1600-tallsbøker i privat eie i Sandefjord, sier Gjerløw.
Han konstaterer at bibelen ofte er en bok som går fra generasjon til generasjon i familien. I flere bibler har det for eksempel vært tegnet inn slektstrær.
Utstillingen på nettsida forteller ikke noe om hvem som eier de forskjellige bøkene. Det er helt bevisst fra bibliotekets side. Enkelte av bøkene som er skannet inn, er nemlig verdt en god slump penger.
– Jeg er ingen ekspert på prising av antikvariske bøker. Det jeg vet, er at religiøs litteratur ikke er de bøkene som er mest verdt, rett og slett fordi det finnes relativt mange av dem. Men en pen bibel fra 1600- eller 1700-tallet er helt sikkert verdt noen tusen kroner, sier han.

Kan bli nytt stunt

I dag får eieren av 1632-bibelen en påskjønnelse. Dette skjer som en del av "Én for alle" i Badeparken. Dermed er jakten på byens eldste bibel avsluttet.
Hans Gjerløw ser ikke bort ifra at biblioteket vil sette i gang en lignende jakt senere.
– Vi kan for eksempel gi fritt fram, og rett og slett prøve å finne byens eldste bok. Jeg har nemlig aldri fått så mange kommentarer på gata som etter oppslaget om denne etterlysningen. Folk har tydeligvis syntes at dette var artig, sier han.

Det var en periode da jeg nesten druknet i bibler.
Hans Gjerløw, biblioteksjef


(Arkivartikkel fra 25.08.2007)
 

Følg Sandefjords Blad på Facebook:

Les Sandefjords Blad som ePaper eller bestill papiravisen.