Biografen har samlet Sverre Valens eventyrlige live mellom to permer, krydret med en mengde bilder og avisutklipp.Foto: Per Langevei

Samlet mellom to permer

Det er ikke mange forunt å se livet passere i revy på denne siden av livet, men noen får det til.

Sb.no på Facebook

«Piker, Wien og sang» er et av kapitlene i boken. Her er Sverre Valen sammen med Sandefjord jentekor i Wien i 1979. Foto: Gerd Enge

Sverre Valen har aldri blitt beskyldt for lavt intensitetsnivå. Her er han i klassisk positur under en adventskonsert for fire år siden. Foto: Olaf Akselsen

Sverre og Mary Valen møtte hverandre da han var 11 og hun var seks. Paret har vært en institusjon i Sandefjord siden 1950-tallet. Foto: Per Langevei

Vi møter Sverre Valen med et rykende ferskt eksemplar av boken «Kormesteren Sverre Valen – et fenomen i norsk musikkliv». Den første, men neppe siste biografien om hans liv og virke.

Overveldet

Dirigentlegenden lar ferske glatte sidene fare over de samme fingrene som gjennom en mannsalder har holdt et stødig tak i taktstokken. En taktstokk som har fått tusenvis av stemmer til å adlyde dens minste vink og ta ut det beste av sitt potensial.

Sverre Valen blar i boken, studerer bildene, gjenkjenner personer, erindrer og smiler. Det er lett å se, og enkelt å forstå at mannen er overveldet.

– Jeg er helt sjokkert over alt jeg har vært med på og kan knapt tro det, utbryter han.

Ingen ende

Og det er ikke småtterier Tore Sognefests 240-siders biografi forteller om 85-åringen som i år 2000 ble kåret til «Århundredets sandefjording».

Han begynner hos Marie Irgens i Skien, Edvard Griegs elev og Sverre Valens sangpedagog. Så er det møtet og livet med kona Mary, opprettelsen av Sandefjord jentekor, de mange reisene med stopp i Carnegie Hall og Peterskirken.

Vi møter Valen som har håndhilst på flere generasjoner monarker, Paven og alt som kan krype og gå av kjente kulturpersonligheter.

Noen slutt på historien er det imidlertid ikke, for Valen svinger fortsatt taktstokken når anledningen byr seg. Noe den gjorde den så sent som forrige helg.

Sognefest skriver i boka at Valen for mange står som selve symbolet på kvalitet og disiplin innen kortradisjonen og at det er hans målbevisste arbeid innen stemmebruk og sang som har gitt ham, og korene, utallige priser i inn- og utland.

Valen er mange ganger blitt karakterisert som en akseladd i norsk musikkliv, og det er ikke rart. Å bringe et jentekor fra en provinsby til verdenstoppen og smektende kritikker fra internasjonal presse, har gjort ham til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

– Det er min kjærlighet til jentene som gjort det, sier mannen som egentlig skulle bli byggmester, men som endte opp som korbygger.(Arkivartikkel fra 05.11.2009)
 

Følg Sandefjords Blad på Facebook:

Les Sandefjords Blad som ePaper eller bestill papiravisen.