Sverre Valen (84) kan se tilbake på 40 aktive år med «livsverket» Sandefjord Jentekor. De har opptrådt blant annet i Carnegie Hall, Hollywood Bowl, Det hvite hus, Peterskirken og andre profilerte scener i totalt 17 land. Nå mener han korets skjebne bør besegles.Foto: ALF Tore Bergsli

Ser helst livsverket dør

Grunnlegger Sverre Valen mener Sandefjord Jentekor bør bli historie. Og han kaller Jan Jensen en bløffmaker.

Sb.no på Facebook

Jan Jensen vil ikke svare på Valens kritikk, med henvisning til tidligere ordskifter. Han er daglig leder i stiftelsen som sitter på rettighetene til korets navn og ikoniske kjoler.Arkivfoto: Atle Møller

Sandefjord Jentekor ble stiftet av Sverre Valen i 1956. Når dagens dirigent, Vesta Zabulioniene, gir seg, er korets framtid uklar. I siste instans avgjøres dette av stiftelsen World Festival Choir.ARKIVfoto: SB

Da Sandefjord Jentekor var på sin middagshøyde, kunne de skilte med opptredener ved verdens største konserthus og katedraler, samt en rekke priser og utmerkelser. Siden har det gått nedover både med oppmerksomhet og publikumstilfang.

Når dagens dirigent Vesta Zabulioniene trekker seg, mener korets grunnlegger og dirigent gjennom fire årtier, Sverre Valen, at livsverket hans bør bli historie.

- Koret fortjener ikke lenger å bære navnet sitt. Det har blitt en skygge av seg selv, sier 84-åringen.

- Jensen har skuffet

Valen har også tidligere luftet denne konklusjonen. I lys av det siste tiårets utvikling, angrer han på at han ikke selv dro korken ut da han ga seg som dirigent i 1997.

Zabulionienes innsats roser han, men Jan Jensen, som eier rettighetene til koret gjennom stiftelsen World Festival Choir, mottar langt mer negative karakteristikker.

- Jensen var en stor skuffelse. For ham var alt bare business. Han sa at koret skulle holde samme kurs, men kvaliteten sank så raskt at det er helt utrolig. Jensen er en bløffmaker, mener Valen.

- Ferdig med dette

Jan Jensen ønsker ikke å svare på Valens kritikk.

- Dette føler jeg meg helt ferdig med, sier han, med henvisning til tidligere ordskifter av samme art.

Han viser også til at stiftelsen ikke skal ha hatt noe med den kunstneriske driften å gjøre, og at det kunstneriske og administrative ansvaret har ligget hos Vesta Zabulioniene de siste fem årene.

Når det gjelder framtiden for koret, vil han ikke uttale seg før saken styrebehandles 23. juni.

Zabulioniene ønsket heller ikke å gå inn på korets kunstneriske utvikling.

- Nå vil jeg bare konsentrere meg om konserten søndag og få takket alle sammen, sier hun.

Profilerte julekonserter

På 2000-tallet har Sandefjord Jentekor hatt jevnlige konserter. Spesielt julekonsertene har vært profilerte. I tillegg har de holdt konserter med blant andre Tommy Körberg, Benedicte Adrian, Øivind Blunch og DDE, Jørn Hoel, Steinar Albrigtsen, Jan Werner Danielsen og «Idol»-deltakerne Sandra Lyng Haugen og Håkon Njøten.


(Arkivartikkel fra 11.06.2009)
 

Følg Sandefjords Blad på Facebook:

Les Sandefjords Blad som ePaper eller bestill papiravisen.