Professor Dag Klaveness fra Sandefjord oppdaget den unike mikroorganismen en innsjø i Ås. Den er aldri tidligere funnet i Norge. Foto: Foto: Yngve Vogt

Dag fant vår fjerneste slektning

Professor Dag Klaveness fra Sandefjord og hans kolleger har funnet en ukjent gren av livets tre.
Anders Mehlum Hasle
Publisert 03.05.2012 kl. 14:44 Oppdatert 03.05.2012 kl. 15:18

Tips en venn på e-post:


COLLODICTYON

  • Mikroorganismen som er funnet på ås er menneskets fjerneste slektning.
  • Genanalyser viser at den ikke tilhører noen av de fem grenene på livets tre.
  • Organismen kan brukes som et teleskop inn i urtidens mikrokosmos.
Slik ser vår alle fjerneste fetter ut: Collodictyon. Nå er en funnet av en sandefjording i en innsjø i Ås. Foto: Foto: Yngve Vogt
Kamran Shalchian-Tabrizi har brukt over 300.000 genomer (den opprinnelige arvemassen) for å gensekvensiere Collodictyon. Foto: Foto: Yngve Vogt

Biologer over hele verden har ventet i spenning på genanalysen av en av verdens minst kjente arter.

Fisket opp i Årungen

For urdyret Collodictyon er ikke lett å finne. Med en størrelse på mellom 30–50 mikrometer, er det bare mulig å se det gjennom et mikroskop. Men ved hjelp av et rør ned i mudderbunnen ved innsjøen Årungen i Ås, har han fisket opp en søyle med mudder som han helte gallegrønn algeblanding på.

– Dette er en veldig primitiv art av organismene. Det er menneskets aller, aller fjerneste slektning, sier Dag Klaveness til Sandefjords Blad.

De er ikke sosiale dyr. De trives best alene.

Algeblandingen han helte på mudderet, er så fristende lekkerbiskener for Collodictyon at de svømmer opp for å spise. Og dermed klarte Klaveness å dyrke fram en stor nok stamme av disse urdyrene til at det var mulig for førsteamanuensis Kamran Shalchian-Tabrizi å analysere genene til Collodictyon.

Og det arbeidet vakte oppsikt.

– Det er unikt! Det er en ukjent gren av livets tre som holder til ved Årungen, forklarer Shalchian-Tabrizi.

Kan ikke plasseres

Mikroorganismen Klaveness fant og dyrket fram i laboratoriet, kan nemlig ikke plasserers på noen grener av livets tre. Den er ikke sopp, ikke alge, ikke parasitt, ikke plante og heller ikke et dyr.

Det er menneskets aller, aller fjerneste slektning.

– Hvis vi skulle rekonstruere den eldste eukaryote cellen i verden, tror vi at den ligner på arten vår, sier Shalchian-Tabrizi.

Urdyret lever av alger, men forskerne vet ennå ikke hvem som spiser Collodictyon. Det vet heller ikke noe om livssyklusen ennå.

– Men de er ikke sosiale dyr. De trives best alene, og når de har spist opp maten, råder kannibalismen, forteller Klaveness.

Gir æren til andre

Professoren er fortsatt usikker på hvilken nytte oppdagelsen av urdyret vil ha, men han synes det er riktig og viktig at det gjøres denne typen forskning.

– Dette gjennombruddet er egentlig ikke mitt bidrag, men består i den genome analysen som Shalchian-Tabrizi har foretatt. Det er denne analysen som viser hvor på livets tre denne organismen befinner seg, sier han.

Urdyret er gensekvensiert gjennom 300.0000 biter av genomet (arvemassen).

Dette er en veldig primitiv art av organismene.

LES OGSÅ: Grøss i fjæra

Les mer om:  Nyheter  Nyheter 

På forsiden nå