Iberiasnegle, brunsnegle, mordersnegle... Ifølge Wikipedia er brunskogsnegl fra mars 2011 artens norske navn. Foto: Anne Charlotte Schjøll

Gjør deg klar til kamp

Er du hageeier, er det bare å gjøre seg kampklar. Nå inntar hordene plenen.
Lena Malnes
Publisert 10.05.2012 kl. 18:53 Oppdatert 10.05.2012 kl. 18:53

Tips en venn på e-post:


Slik bekjemper du brunskogsneglen

• Gjør livet vanskelig for sneglen

Holder du hagen ryddig og klipper plenen ofte, blir det vanskelig for snegler å finne skjulesteder. Unngå å vanne hagen om kvelden, og bytt gjerne til planter som brunsneglen ikke liker. Du kan bruke barrierer langs hagegrensen slik at sneglene ikke får adgang til dine planter.

• Vurder kompostbeholder

En åpen komposthaug gir gode forhold for iberiasnegler. En løsning for å unngå dette kan være å gå til innkjøp av en lukket, isolert eller uisolert kompostbeholder der sneglene ikke kommer inn. En isolert binge er det sikreste.

• Se opp for snegleegg

Hver gang du kjøper blomsterjord bør du undersøke jorden for brunsnegler og snegleegg. Det samme gjelder når du kjøper planter. Du kan også finne brunsnegleegg i hagen – de er runde, cirka fire millimeter i diameter, melkehvite i fargen og ligger ofte i klynger på 20-30 egg. Hell kokende vann over eggene. For å unngå videre spredning må du ikke dumpe infisert hageavfall i naturen.

• Ikke drep boasneglen

Boasneglen (også kalt tigersnegl og leopardsnegl) er en stor snegl som noen ganger forveksles med brunsneglen, men denne må du ta godt vare på! Boasneglen gjør lite skade på planter, men til gjengjeld spiser den brunsnegler og brunsnegleegg. Boasneglen er lysebrun med mørke prikker og striper på kroppen. Også løpebiller og hagesnegler spiser eggene til brunsneglen.

• Plukk snegler

Håndplukking er den mest effektive måten å begrense sneglebestanden på. Du finner flest snegler om kvelden, natten og morgenen, eller i fuktig vær. Kutt hodet av sneglene med saks eller spade, eller samle dem i en bøtte med grovsalt eller hell på kokende vann. Døde snegler kan graves ned i komposten, men ikke la dem ligge åpent. Brunsnegler blir nemlig tiltrukket av lukten av sine døde «kamerater».

• Arranger snegledugnad i nabolaget

Nematodemiddelet Nemaslug kan være veldig effektivt. Til denne metoden er det en fordel å få med seg hele nabolaget.

Kilde: gronnhverdag.no


– «Kill a fly in May, and you keep thousands away», heter et ordtak. Det er lurt å være tidlig ute med rensking og plukking. En kjønnsmoden brunsnegle legger ihvertfall 400 egg, så da kan du tenke deg, sier Geir Mellingen, avdelingsleder ved hagesenteret på Gjennestad til tb.no.

Det er den tiden på året da brunsneglene/mordersneglene/iberiasneglene dukker opp i hager og bed. Ifølge Wikipedia er det offisielle navnet forresten nå brunskogsnegle.

Mellingen har hatt endel kunder innom som har oppdaget sneglen allerede.

– Det er litt tidlig å si hvor stort problemet blir i år, men i og med at vinteren har vært såpass mild, er det sannsynlig at det blir mange av dem.

– Ikke streng vinter

Det bekrefter Arild Andersen, professor ved Institutt for plante- og miljøvitenskap på Universitetet i Ås.

– Vinteren i år har ikke vært så streng. Det har ikke vært lange barfrostperioder, ingen lange kuldeperioder og litt snø. Det kan bety at mange snegler har klart seg gjennom vinteren, uten at man kan si det 100 % sikkert.

Andersen har allerede merket pågang fra folk angående sneglene. De to foregående årene har vært roligere.

– Jeg synes det var ganske få henvendelser i 2010 og 2011, og tror det har sammenheng med de to kalde vintrene.

– Glad i folk

Brunskogsneglene har utbredelse helt opp til Finnsnes i Troms.

– Arten trives best ved tettsteder og byer. Den er glad i folk, som jeg pleier å si. Du finner den ikke i granskog, men noe i fuktig løskog. Vestlandet er nok området der den trives aller best, med Vestfold/Oslofjorden-området som en klar nummer to, forteller Andersen, som forøvrig selv bor i Horten.

Sommerblomster og grønnsaksplanter

Sneglene kan gjøre stor skade i hagen,og forsyner seg gjerne av sommerblomstene og grønnsaksplantene.

– Busker og trær er de ikke så glad i. Blant blomstene de liker best, er georginer og fløyelsblomst, mens for eksempel flittiglise og fuchsia lar de stå i fred, forteller Mellingen.

Er du innehaver av en kompost, gir du samtidig brunskogsneglene det perfekte husly.

– Komposthauger er flotte steder å formere seg for sneglene. Det er lunt, luftig og fuktig. Løsningen er å ha en tett kompostbinge, der blir nemlig temperaturen for høy, forklarer Mellingen.

Tips til fjerning

Mellingen har mange tips til hvordan man skal få bukt med skadedyrene, men det han synes fungerer best, er såkalte nematoder, som man kan få kjøpt.

– Nematoder er bittesmå organismer som spiser snegler. De skal blandes i vann og spres ut på plenen. Man kan også dyppe fruktbiter i oppløsningen og legge ut der sneglene er, eller dyppe snegler i og legge ut. Sneglene spiser nemlig hverandre, forteller Mellingen.

Ellers har han tenkt ut en mer kreativ løsning:

– Tenk om man i nabolag kunne lage en ordning der alle la for eksempel 500 kroner i en pott. Så kunne noen pensjonister eller hjemmeværende administrere det, og gi ungene lønn for å plukke snegler!

Noe å tenke på, kanskje?

Les mer om:  Nyheter  Nyheter 

På forsiden nå