Veteranmonumentet ble avduket under FN-dagen lørdag, ved fylkesmann Mona Røkke (f.v.), Halvor Borgen og varaordfører Vidar Andersen. foto: Olaf Akselsen

Tredelt til ettertanke

– Dette monumentet skal være et fysisk møtepunkt til ettertanke og refleksjon.

Sb.no på Facebook

Odd Helge Olsen ga sin appell til de etterlatte. Fylkesmann Mona Røkke og Halvor Borgen står til venstre, varaordfører Vidar Andersen til høyre.Foto: Olaf Akselsen

Det sa president i Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO), Odd Helge Olsen, under avdukingen av Veteranmonumentet, lørdag.

Monumentet er plassert i Kirkeparken, for å minnes og hedre dem som har mistet livet under norsk flagg.

Ett minutts stillhet

Avdukingen av det tredelte Veteranmonumentet ble en høytidelig seremoni. Symbolikken er at FN er plassert i midten, mot to stridene parter.

– Dette er en veldig spesiell anledning. Vi skal hedre de døde, med gode og lyse minner, sier Anders Forreløkken i NVIO.

Etterfulgt av hans ord, var ett minutts stillhet – til minne.

De rundt 100 oppmøtte fulgte videre med på kransenedleggelse og etterfølgende appell.
Haukerød skolekorps sto for musikk til høytideligheten, og nasjonalsangen ble sunget i fellesskap.

Bør ærbødig hedres

– Det er med dyp respekt jeg deltar her i dag, innledet fylkesmann Mona Røkke. Hun talte under avdukingen, sammen med varaordfører Vidar Andersen og representanter i forbundet NVIO.

– Jeg er sikker på at dette vil bli et flott sted for refleksjon og ettertanke, i mange generasjoner framover, sier Mona Røkke.

– Norske soldater som har falt, bør ærbødig hedres. Dette er et viktig arbeid og en viktig målsetting som betyr mye, sier Vidar Andersen.

– Flott seremoni

– Seremonien var utrolig flott. Og det var overraskende mange til stede, sier Britt Kjærås. Hun er pårørende til en av veteranene og tok derfor turen til Kirkeparken søndag.

– Monumentet tar seg veldig godt ut, sier hun.

– Prisverdig initiativ

– Det er et prisverdig initiativ som er tatt, og det er en glede å kunne støtte prosjektet, sa Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) da hun bevilget støtte til prosjektet i juli. Strøm-Erichsen var da forsvarsminister.

– Det har vært viktig for regjeringen, og for meg, å gi veteranene den anerkjennelsen og de rettighetene de har krav på, meddeler hun.


(Arkivartikkel fra 26.10.2009)
 

Følg Sandefjords Blad på Facebook:

Les Sandefjords Blad som ePaper eller bestill papiravisen.