Måtte til Tyskland for å få diagnose

Av

Kristian Skjøtt (24) er hardt rammet etter flåttbitt, men fikk ingen sikker diagnose i det offentlige systemet. Men et laboratorium i Tyskland oppdaget borreliainfeksjon i kroppen hans.

HARDT RAMMET: Kristian Skjøtt gir det offentlige helsevesenet strykkarakterer, for det han mener er trenering av flåttsyke. Nå får privat oppfølging i Oslo. I mellomtiden må ha ta det med ro, sammen med sin firbente venn. Foto: Per Gilding

HARDT RAMMET: Kristian Skjøtt gir det offentlige helsevesenet strykkarakterer, for det han mener er trenering av flåttsyke. Nå får privat oppfølging i Oslo. I mellomtiden må ha ta det med ro, sammen med sin firbente venn. Foto: Per Gilding

DEL

24-åringen har jobbet som bilmekaniker siden han sluttet skolen.

– 10. januar i år, da jeg holdt på å skru på en bil, stoppet det helt opp. Jeg husket ikke hvilke bolter jeg hadde rørt, sier han til tb.no.

I fjor vår og høst ble han bitt av flått. Etter andre runde ringte han legevakta.

–Får du en rød ring rundt bittet, kan du kontakte oss, var svaret.

LES OGSÅ: Flåtten i Vestfold er farligst i landet

Det syntes Kristian var merkelig.

–Forskning viser at bare hos halvparten som blir bitt og utvikler sykdom, danner det seg en rød ring, sier han.

Rare følelser i beina

Utover i januar fikk han vondt i alle ledd, og følte seg helt slått ut. Da han begynte å merke det han kaller «rare» følelser i beina, oppsøkte han fastlegen.

Kristian nevnte at han var bitt av flått, og lurte på om det kunne være reaksjoner på borrelia. Han ble henvist til nevrologisk avdeling, og det ble tatt flere prøver.

LES OGSÅ: Flåtten biter

– Etter to dager kom beskjeden: Du har ikke antistoffer i blodet. Derfor kan det ikke være borreliose.

Sendt til psykiatrien

Deretter ble Kristian henvist til Linde.

Etter et besøk ved den psykiatriske poliklinikken, trakk han seg.

– Det er ingen skam å være der. Men innerst inne visste jeg at det måtte være symptomer på borreliose, som endret personligheten min, sier Kristian.

Han er to meter høy, og må innimellom få behandling for ryggproblemer.

Blodprøver til Tyskland

– Kiropraktoren min sa han kjente igjen symptomene, og ba meg sende en blodprøve ned til et kjent laboratorium i Tyskland. Det kostet 10.800 kroner, men var verdt det. Via den private klinikken Norsk Borreliose Senter i Oslo fikk jeg til svar at jeg gikk med tre infeksjoner i kroppen. Den ene var borrelia. Ikke rart jeg følte meg dårlig.
I dag får han oppfølging og antibiotikabehandling ved senteret i Oslo. Hittil har det kostet 20.000 kroner.

LES OGSÅ: FrP vil ha mindre flått i Norge

Mett av piller

– Hver dag tygger jeg ni svære piller. Blir nesten mett, sier han.

I løpet av sykdommen har han tatt av 15 kilo.

Den unge bilmekanikeren synes det er vanskelig å gå til foreldrene å be om økonomisk hjelp.

– Samtidig er jeg heldig. Jeg tenker på alle dem som sitter rundt på hjem og institusjoner med ubehandlet borreliose, og kanskje har fått den samme beskjeden som jeg. Ikke alle har ork og et støtteapparat rundt seg til å kjempe videre.

LES OGSÅ: Finner mye borrelia i hundene

Etter rundturen i det offentlige systemet har han lest seg opp på siste nytt innen internasjonal forskning på borreliose.

Inkompetansen er grov når det gjelder å diagnostisere borreliose

Inkompetanse

– Det viser seg at kun 60 prosent av prøvene hos syke pasienter er positive. Hva med de øvrige 40 prosentene? De surrer nok rundt i systemet uten diagnose, slik jeg gjorde.

– Inkompetansen er grov når det gjelder å diagnostisere borreliose, mener Kristian.

– Her bor vi i verdens rikeste land med struttende pengesekk. Det er greit å spare, men det er flaut at man ikke greier å finne ut om folk er blitt syke av flått. I nabolandene klarer de det utmerket. Samfunnsøkonomisk må det være bedre å få arbeidstakerne friske, og ut på banen igjen, i stedet for at vi skal tvinges til å sitte her og visne bort på trygd.

Dårlig konsentrasjon

I løpet av intervjuet med lokalavisa har 24-åringen blitt varm i trøya. Ordene strømmer ut, han er engasjert og klar i blikket.

Men innimellom stopper det opp. Han sliter med konsentrasjonen.

– Hva sa du? spør han et par ganger.

– I alle år har jeg vært oppegående og smart... Nå detter jeg helt ut. Plutselig kan jeg stå inne i en butikk, og lure på hvor jeg er. Jeg finner ikke den parkerte bilen. Så klarner det, og jeg er på banen igjen. Kristian gliser bredt. Den svarte humoren er god å ha.

Hver dag våkner han med nye symptomer.

– Jeg kan være forbannet, sur, susete, lattermild eller ha vondt i nyrene. Det forflytter seg, og er en del av sykdomsbildet.

– Tragikomisk hele greia.

Artikkeltags