Han kan "redde" Bugge

Marius Bakkens mirakelmann i 2002 mener SF-keeper Espen Bugge Pettersens kyssesyke kan helbredes på to uker.

Sb.no på Facebook

fotball
–Behandlingstiden avhenger selvsagt av hvilken grad av kyssesyke et menneske er utsatt for. Hvis man ikke gjør noe kan det ta måneder å bli frisk. Hvis man behandler symptomene, kan det ta veldig kort tid, mener Arild Abrahamsen. Østfold-doktoren var den som lokaliserte Marius Bakkens problemer med for høyt jerninnhold i kroppen i 2002, og er en av hovedpersonene bak Runar-løperens rekonvalesens.

Enkel å behandle

Han mener kyssesyken er en relativt enkel sykdom å behandle.
–Man må først foreta noen målinger og så se hvilke mineraler og vitaminer som skal til for å rette opp virusinfeksjonen. Så lenge disse er riktig dosert vil de alltid fremskynde prosessen. Tar man behandling hver dag, er det relativt fort gjort å kurere en person for kyssesyken. Vi snakker som regel om en periode på en-to uker, sier Abrahamsen.
Han anbefaler ikke å følge skolemedisinen når det gjelder behandling av kyssesyken.
–I skolemedisin får man bare beskjed om å ta det med ro og hvile. Det fungerer jo det også, men da kan det ta fryktelig lang tid å bli frisk. Så hvis Sandefjord Fotball har god tid kan de bare ta det med ro og avvente. Har de hastverk med å få keeperen frisk, bør de sende ham til behandling straks, sier Abrahamsen.

Farlig for milt og lever

Han advarer likevel mot å la keeperen slippe for tidlig til på banen eller i trening.
–Kyssesyke er et virus som sett er seg i halsen. Viruset gir ofte slapphet og trøtthet som symptomer, og involverer i svært mange tilfeller også leveren. Milten kan også bli angrepet, og derfor er det fare på ferde dersom leveren eller milten utsettes for slag. Utøvere i kontaktidretter skal derfor være ekstra forsiktige hvis de får kyssesyken, sier Abrahamsen.

Redning også i Larvik

Men Espen Bugge Pettersen behøver ikke reise helt til Svinndal i Østfold for å få behandling, dersom han velger å se litt på siden av skolemedisinen. I Larvik jobber nemlig Ragnar Refsdal, og han deler Abrahamsens oppfatning av kyssesyken.
–Kyssesyken er bare blåbær. Hvert år får jeg 10-12 personer med kyssesyken inn på kontoret, og etter å ha stilt diagnose begynner vi behandling med laserakupunktur, homøopatmidler eller andre alternative behandlingsformer. Hvis vedkommende er smittet av kyssesyken kommer forbedringen etter en-to dager. Vanligvis kreves det tre behandlinger for å bli frisk med mine metoder, og da er pasientene fullt operative etter tre uker, sier han.

Mulig ME-virus

Refsdal advarer likevel mot å være skråsikker på at det er kyssesyken Bugge Pettersen har fått.
–Det kan like gjerne være ME-virus. Det er et aggressivt virus som har spredd seg raskt de siste ti årene, og krever noe lengre tid før pasienten blir helst frisk. Men behandlingen er den samme, sier Refsdal. Også han mener det vil være svært lurt å sette i gang med behandling raskest mulig og ikke vente på kroppens naturlige oppryddingsarbeid.
–Enten det er kyssesyke eller ME-virus kan sykdommen bli stående lenge i kroppen hvis det ikke gjøres noe. Da kan man pådra seg en leverbetennelse. Det er derfor vi prøver å sette i sving organene med alternativ medisin for at kroppen skal reparere seg raskest mulig, sier Refsdal.
Hvis Sandefjord Fotball har god tid kan de bare ta det med ro og avvente.
Arild Abrahamsen


(Arkivartikkel fra 21.07.2005)
 

Følg Sandefjords Blad på Facebook:

Les Sandefjords Blad som ePaper eller bestill papiravisen.