– De fleste reisende kommer ikke til å merke dette på noen annen måte enn at de blir ombooket til et annet fly samme dag, sier pressesjef Karin Nyman i SAS til avisa Dagens Industri som først skrev om saken.

Årsaken er bemanningsmangel og forsinkede flyleveranser, opplyser Nyman.

Kutt over hele linjen

Pressesjef i SAS i Norge, John Eckhoff, bekrefter kanselleringene til E24.

Eckhoff har ikke nøyaktige tall på hvor mange norske flyginger som berøres, men sier til avisa at det kuttes jevnt over hele linjen.

Det vil ramme planlagte flygninger i månedene mai til august. Totalt er det planlagt 75.000 flyginger i denne perioden.

– Dette er en krise som SAS-ledelsen har valgt å utsette våre kunder for, sier leder i Norske SAS-flygeres Forening, Roger Klokset, til Nettavisen og E24.

Skylder på selskapet

450 av de oppsagte pilotene er fortsatt arbeidsledige, sier Klokset. Han beskylder SAS for å ha utnyttet pandemien for å kvitte seg med 40 prosent av pilotene, mens de samtidig oppretter datterselskaper med nye ansatte på dårligere vilkår.

– Dette har vi fra pilotforeningene påpekt i lang tid, men svaret fra SAS-ledelsen har hele tiden vært at man har full kontroll og har alle ressursene man trenger til sommeren, sier han.

Eckhoff sier til E24 at kanselleringene må sees i sammenheng med situasjonen i internasjonal luftfart etter pandemien, og utfordringer med oppskalering.

Flere andre europeiske flyselskap har også redusert sommertilbud, blant annet på grunn av personell, skriver Dagens Industri og viser til British Airways, som har innstilt 16.000 flyginger.