Gå til sidens hovedinnhold

400 år i håndjern – med Norges velsignelse

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Sinnet som fulgte drapet på George Floyd er et resultat av en systematisk rasisme som har holdt afroamerikanere nede i over 400 år. En undertrykkelse også Norge bærer et ansvar for.

USA får ikke puste. Videoen av det rasistisk motiverte drapet på George Floyd har satt fyr på landet. Vi som aldri har opplevd rasismen på kroppen blir sjokkert, forbanna og dessverre overrasket over det som skjer, men for mørkhudede er det en del av hverdagen.

I enkelte byer i USA er den vanligste dødsårsaken blant unge svarte et skudd fra politiet. Mørkhudede mødre og fedre må ta «praten» med barna, om at de må trå varsomt i møte med politiet – bare fordi de har flere pigmenter i huden.
Samtidig er politivold bare en liten del av en systematisk rasisme. I bydeler der det etniske mangfoldet er større, sultefores skolene av politikerne. 40 prosent av svarte vokser opp i fattigdom. Det er en brattere vei mot fast jobb. Lettere å bli arrestert. Vanskeligere å stemme.

Samtidig vier skolebøkene lite til slaveriet, segregeringen og svarte sterke stemmer som Frederick Douglass, Harriet Tubman og Martin Luther King. George Washington og Thomas Jefferson idoliseres, men slaveholdet deres nevnes ikke. Den historiske sammenhengen er avgjørende for å forstå hvorfor USA nå koker over.

Denne systemrasismen er imidlertid ikke unik for USA.

I Norge har drapet i Minneapolis rystet oss. Med rette. Rasisme må aldri nedties, men tilsvares og slås ned på. Den samme rasismen vi ser i statene, møter altfor mange her hjemme også. Vi så det med Benjamin Hermansen, vi så det i Al-Noor-moskeen i Bærum, og vi ser det i kommentarfeltene hver dag.

Men Norge har også et ansvar for århundrer med undertrykkelse av afroamerikanere.

I godt over 100 år var Norge en brikke i den europeiske slavehandelen. Om lag 120 000 afrikanere ble tvunget i lenker av nordmenn. Stuet under dekk i dansk-norske skip på vei over Atlanterhavet, med norsk mannskap og norske kapteiner.
Over 10 000 døde på overfarten.

De overlevende ble solgt videre i de dansk-norske koloniene som i dag utgjør de amerikanske Jomruøyene. Det er en myte at Norge var underkuet Danmark, uten rettigheter og selvstendighet. Profitten fra slavehandelen havnet i norske lommer.
Et mørkt kapittel i Norges historie, som nedties og ikke snakkes om.

Norgeshistorien er ikke et nasjonalromantisk eventyr om eidsvollsmenn, modige polfarere og gutta på skauen. Vår historie er også en historie om slavehandel, umenneskeliggjøring og profitt på rasisme.

Seierherrene skriver historien. Vi kan ikke stille oss likegyldige til 400 år med undertrykkelse. Det er på tide vi tør å ta et oppgjør med vår egen ubehagelige fortid. For klarer vi ikke lære av historien, er vi dømt til å gjenta den.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.