ARENDALSUKA (Nettavisen:) Stømprisene er rekordhøye og selv med dagens strømstøtte blir strømregningen uvanlig høye. Enda verre er det for næringslivet, som ikke nyter godt av støtte fra staten.

Nettavisen møtte statsminister Jonas Gahr Støre for en kommentar om situasjonen.

– 600.000 nordmenn er medlem av Facebook-gruppen «Vi som krever billigere strøm». Hva er budskapet til de når de enda ikke er fornøyd med tiltakene til regjeringen din?

– Vi har tatt historisk sterke grep for å sørge for at regningen blir litt mindre enn den kunne blitt. Den har gitt besparelser for alle husholdninger. Det har vært en måte der felleskapet stiller opp sammen, sier Støre til Nettavisen.

Flertallet er fornøyd med strømstøtten

Forsyning

Han sier at de nå jobber med å få opp forsyningen i landet.

– Så skal vi sikre oss forsyningssikkerhet så vi ikke kommer i minus. Det skal vi klare. Og så skal vi bygge ut mer fornybar kraft så vi kan komme tilbake til et stabilt rimelig nivå. Dette kan skifte ganske fort, men det er ikke «quick fix» og det må vi regne med, sier han.

Toppøkonom mot strømmen: – Tror ikke det blir flere rentehevinger i år

En av lederne i strømgruppen, advokat Olav Sylte, understreker at det er en lang vei å gå før gruppen er fornøyd.

– Det er riktig at Regjeringen har gjort gode midlertidige grep, men langt fra tilstrekkelig, sier Sylte til Nettavisen.

Han mener regjeringen må få på plass en makspris på strøm.

– Det må være inntil 100 prosent støtte over 50 øre. Ellers ryker flere hundretusen husstander i et alvorlig økonomisk uføre før jul.

Økende priser

I Norge er prisene for tiden historisk høye. Denne uken var det prisrekorder tre dager på rad i Sør-Norge, selv om de falt noe fredag. Prisene blir likevel historiens 3. dyreste med en snittpris på 6,07 kroner i gjennomsnitt.

På Øst- og Vestlandet fortsetter derimot prisene å klatre oppover til nye rekordnivåer: Snittprisen her blir 4,62 kroner per kWh inkludert moms, og det blir flere svært høye pristopper. Dette er et hopp på 38 øre fra torsdagens priser.

Den høyeste kommer mellom 13 og 14 på ettermiddagen da prisen blir hele 5,85 kroner.

De høye prisene i Norge, henger sammen med enda høyere priser på kontinentet.

Blant annet sliter Tyskland med tørke i Rhinen som skaper problemer for frakt av kull til kullkraftverk, og gassprisen har torsdag passert 230 euro per MWh.