Gå til sidens hovedinnhold

Å slippe til holocaustfornektere i offentligheten er ikke meningsbrytning – det er legitimering av folkemord

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Din frihet til å ytre deg, slutter der andres frihet fra rasisme begynner. Det er på tide å gjøre som resten av Europa – straff holocaustfornektere som det de er: Rasister.

Det er tett i menneskemengden. De mange hundre fangene går med en uggen følelse i det de loves desinfeksjon og avlusing. Bak seg har de flere måneder i harde kår, uten tilgang til et toalett, vask eller en dusj. Lovnadene om en dusj først nå, gir en vond klump i magen på mange.

Døren slås igjen. Det blir mørkt, før en luke åpnes i taket. Det blir stille i kammeret.

Siden den første gassingen i Blokk 11 i Auschwitz i september 1941, ble mer enn 6000 mennesker kuet sammen og brutalt gasset i hjel i konsentrasjonsleirer under krigen – hver eneste dag.

Tidligere denne uken åpnet UiB-rektor Dag Rune Olsen for å invitere holocaustfornektere til universitetet. Olsen mener en representant for synet kunne snakket foran studentene slik at de kan «komme fram til en erkjennelse i fellesskap».

Hvilken erkjennelse en kunne kommet fram til er vanskelig å se for seg. Fornektere av Holocaust kommer aldri til å erkjenne det morbide drapsmaskineriet som tok livet av seks millioner jøder under krigen. For det å fornekte at Holocaust tok sted er ikke en teori eller et syn, det er et bevisst rasistisk motivert angrep på jøder og ofrene for nazismen.

At regelrett rasisme skal tillates i en forelesningssal er å vanære ofrene for nazismen. Å slippe til holocaustfornektere i offentligheten er ikke meningsbrytning, det er legitimering av folkemord.

Men slik har holdningen i samfunnet vært. At ytterliggående rasistiske meninger bør slippes til i debatten, slik at folk forstår hvor farlig holdningene er, og avviser dem.

Men i stedet for at rasismen, hatet og konspirasjonene har blitt fryst ut, har det motsatte skjedd – de er normalisert. Tonje Brenna sier det så bra: «Trollene har ikke sprukket i sola, de har bare blitt brunere.»

På landsmøtet til Arbeiderpartiet går AUF i front i kampen for et fritt, og inkluderende debattklima. Vi vil gjøre det kriminelt å fornekte Holocaust, og andre internasjonalt rettslig anerkjente folkemord, slik at det straffes som det er: Rasisme.

Holocaust er et uomtvistelig faktum. Dokumenter kan forsvinne, historiebøker kan skrives om, tall gjør blind. Men minnene om de som ble kuet inn i Blokk 11 er for alltid brent inn i samvittigheten til hele menneskeheten.

For, jeg roper med siste pust av min stemme, du har ikke lov til å gå der og glemme.

Kommentarer til denne saken