Berit hedret av Kongen på 93-årsdagen

Mottok medalje: Berit Marianne Gabrielsen (93)  fikk Kongens fortjenestemedalje overrakt av fylkesmann Erlend Lae under en middag med venner. Til venstre Ragnar Aamodt som søkte  H.M. Kongen om tildeling.Begge foto: Olaf Akselsen

Mottok medalje: Berit Marianne Gabrielsen (93) fikk Kongens fortjenestemedalje overrakt av fylkesmann Erlend Lae under en middag med venner. Til venstre Ragnar Aamodt som søkte H.M. Kongen om tildeling.Begge foto: Olaf Akselsen

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Berit Marianne Gabrielsen mottok lørdag Kongens fortjenstmedalje for sin innsats for litteratur og leselyst.

DEL

Lørdag feiret hun sin 93. fødselsdag. Samme kveld mottok hun Kongens fortjenstmedalje for sin innsats for å fremme litteratur.

Gabrielsen har i hele sitt liv hatt stillinger som har medført overføring av kunnskap til andre.

I bunn ligger lærerfunksjonen, som hun har utøvd forskjellige steder, blant annet ved Sandefjord Gymnas.

Sitt arbeid i Søndre Aker historielag, hvor hun skrev om sine barneår på Bekkelagshøgda, er noe av det hun selv framhever av det hun har bidratt med. Hol historielag har også fått gleden av hennes engasjement.

Begge steder bidro hun med tekster til lagenes årbøker.

Fortsatt aktiv

Selv i en alder av 93 år arbeider hun fortsatt for å fremme litteraturen. Hun er i dag styremedlem i litteraturforeningen i Sandefjord, og er et meget aktivt medlem. Hun skriver, holder foredrag og deltar i paneldebatter.

Hun kan se tilbake på 80 år i litteraturens tjeneste.

Kvinners kår

93-åringen har alltid arbeidet for kvinners kår og har blant annet holdt kåserier i NRK radio og innlegg i aviser. «Kvinners kår og kvinners tanker» var tittelen på serien som kan være overskriften for hennes generasjonsovergripende arbeid for kvinner, historie, bøker og lesning.

– Jeg ble jo veldig stolt, men det var vel så hyggelig at mine barn og barnebarn fikk være med på at jeg mottok fortjenstemedaljen. Men vær så snill og ikke lag noe svære greier, sier Gabrielsen beskjedent.

I løpet av hennes liv i litteraturen har hun rukket å oversette 90 bøker, de fleste av dem skjønnlitterære. Hennes arbeid i Det engelske sekretariat, som var en del av kulturavtalen mellom England og Norge, er også et helt spesielt oppdrag som hun skal være stolt over.

Artikkeltags