Gå til sidens hovedinnhold

Alarmen burde gått for lenge siden!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi er svært heldige og bor i et velstands samfunn i verdenstoppen.

Til og med NRK velger i beste sendetid å gjøre noe så skadelig som å banke seg på brystkassa og si at vi er verdens rikeste land.

Det har vi aldri vært og kommer aldri til å bli verken i formue pr. hode eller som land totalt.

Land som Qatar, Luxembourg, Singapore, Irland osv. er rikere enn oss pr. hode, mens land som India, USA, Kina osv. har mye mer penger enn oss. (Som land så lå vi på 33. plass sist jeg sjekket)

For en del år siden så hadde India 33 millioner millionærer. (ikke sjekket siste status)

Når det er sagt, så har vi det stort sett allikevel fett, men hvor lenge kommer det til å vare?

Jo, som alle andre rike kulturer, familier eller enkelt personer som banker seg på brystkassa og tenker de er udødelig rike og skal hjelpe alt og alle, ja da er den uunngåelige nedturen i gang …

Den kan stoppes, men de fleste ser det ikke før det er for sent.

Hva gjør oss så rike? Jo, nesten ene og alene olja. Vi er 5,5 millioner nordmenn som enten direkte eller indirekte jobber i den norske oljeindustrien, det er bare så synd at ikke alle inklusive MDG har forstått det.

Skal vi ha god økonomi både som land og personlig, så må vi ha minst like mye inntekter som det vi kjøper varer og tjenester for.

Det er skremmende å se hvor lite penger vi får inn til landet om det ikke hadde vært for oljen.

Se rundt i rommet du sitter i nå, og så prøver du å se hvor mange av tingene i rommet som er produsert i Norge, og som vi i tillegg eksporterer ut av landet. Høyst sannsynlig ingenting. Dra på matbutikken, Biltema, Jula, Maxbo eller hvor som helst, og prøv å finne varer som er produsert i Norge og som vi også eksporterer! Du kommer til å lete deg i hjel.

Det aller meste av det vi forbruker, betyr ikke bare penger ut av lomma, men også penger ut av landet.

For å unngå å bli blakke så MÅ vi da ha tilsvarende mengde penger inn til landet.

Nå er det på tide at landets styrende organer fatter alvoret og setter i gang og legger seriøst til rette for at vi kan bli konkurransedyktige på produksjon av varer.

Skal vi få til det, så må yrkesskolene få supermoderne dreiebenker, fresemaskiner og andre maskiner, samt lærere som har kunnskaper om denne typen maskiner. Teoriandelen må ned, slik at den type ungdommer som liker å holde på med slikt, gidder å velge dette faget og faktisk får lære dette i praksis på moderne teknologi.

Det er mekanisk og teknisk interesserte personer som skaper industri i Norge, og ikke professorer og akademikere med diverse grader med en masse bokstaver bak tittelen.

Så ikke bagatelliser viktigheten av engasjert ungdom med interesse for teknikk, være seg kjøretøyer eller andre ting de liker å mekke på.

Så ville jeg anbefale at det blir gitt ut/lånes bort gratis kommunale eiendommer til folk som starter en bedrift som har en realistisk sjanse til å eksportere varer. Siden lønnsnivået i Norge er helt ute å kjøre i forhold til å klare å konkurrere internasjonalt, så ville jeg anbefale myndighetene å fjerne moms på roboter, og til og med muligens subsidiere disse. (de kan hvis de vil, for det er bare å se på mva-fritaket på elbiler)

Videre ville jeg anbefale å innføre flere timer med tekniske fag med fysiske leker og byggesett av teknisk art allerede fra barnehagen og opp til og med ungdomsskolen.

Vi kan ikke overleve som nasjon eller som privatpersoner ved å klippe håret på hverandre for kr 1000 pr. time, ei heller ved å bygge hus eller annen nødvendig aktivitet om vi ikke selger minst like mye ut av landet som vi handler for.

Jeg har vært invitert inn til regjeringen for å prate om disse tingene, og tar det opp til stadighet i forskjellige sammenhenger, men ser liten interesse og forståelse for temaet.

Uten å ta tak i dette nå så blir Norge høyst sannsynlig et land i problemer innen få titalls år.

Kommentarer til denne saken