Den svovelgule himmelen, Kjell Westö, oversatt av Erik Krogstad, Pax, 2017

En kjærlighetsroman og en oppvekstroman. Vi er i Helsingfors og følger fortelleren fra han er barn på 1960-tallet, og fram til våre dager. Han og hun er unge, de blir eldre og det er årene uten henne. Sa jeg kjærlighetsroman? Romanen begynner som en spenningsroman. Fortelleren føler seg truet. Noen spionerer på hjemmet hans. Uhygge, kjærlighet, klassetilhørighet og vennskap. Sist, men ikke minst: Hva er det vi husker? Hva blir igjen? Westö forteller medrivende historier. Hvert ord blir viktig og personene levende.

Ung trost klokken fem om morgenen i en brusende alm: et dikt fra januar til september, Geir Gulliksen, Flamme, 2014

Jeg siterer fra det første diktet (lønnetre): «Fjærkledde kropper kom flaksende/ gjennom lufta og bosatte seg i treet/ satt på greinene og observerte andre former for organisk liv/ de pleide å studere oss når vi kom ut fra huset om morgenen». Det handler ikke bare om fugler, men om mennesker også.

Enigma, Robert Harris, lydbok og Penguin Pocket, lest av Alan Howard, Random House, 2004

Lydboka er lest inn på engelsk, men boka er også oversatt til norsk. Personene er fiktive, men bakgrunnen: Bletchley Park og arbeidet som pågikk der er virkelig nok. Det er hemmelig, strengt hemmelig og avgjørende viktig. England, 1943, mørklegging, rasjonering og alle disse unge menneskene samlet på Bletchley Park for å knekke tyske enigmakoder og oversette meldinger. En kjærlighetshistorie, en forsvinning og en spion. Det føles som å være der, midt i et drama som er personlig, hverdagslig og storpolitisk. Howards stemme er god.

FLERE TIPS TIL GODT LESESTOFF HER