Biblioteket i Paris, Janet Skeslien Charles , oversatt av Kristi Heggli , Cappelen Damm, 2021

Paris, 1939. Odile har fått drømmejobben på Det amerikanske biblioteket og drømmekjæresten Paul, en kjekk politimann. Når Nazityskland besetter landet og legger en jernhånd på Paris blir tilværelsen hennes drastisk endret. Smugling av bøker til bibliotekets jødiske lånere, bekymring for broren som er krigsfange, magre matrasjoner og sult blir en del av hverdagen. Montana, 1983. Unge Lily blir venn med den aldrende nabodamen Odile. Hun mister tidlig moren sin og Odile blir et fast holdepunkt i en vanskelig tenåringstid. Interessant og sjarmerende bok om bøker, vennskap, sjalusi og kjærlighet.

Verden for mine føtter, Catherine Isaac, oversatt av Hege Frydenlund, Bastion, 2019

I 1990 ble Harriet med et team frivillige til et barnehjem i Romania, hvor de ble dypt sjokkert over forholdene på hjemmet. I møte med denne elendigheten ble ønsket om å hjelpe enormt. I nåtid er Ellie opptatt av å stelle hagen sin. Hun deler bilder og erfaringer på Instagram. Ellie bor i et anneks på tomten til foreldrene sine og beveger seg helst ikke utenfor hageporten. Når hun begynner å chatte med yogaeksperten Guy blir det begynnelsen på et romantisk forhold. Er det dette Ellie trenger? En gripende og velskrevet historisk roman om kjærlighet og mot.

Den savnede søsteren, Dinah Jefferies, oversatt av Hege Frydenlund, Vigmostad Bjørke, 2020

Burma, 1930. Belle Hatton fra London begynner som jazz-sangerinne på et hotell i Rangoon. Hun ser frem til en ny og spennende karriere, men ønsker også å nøste opp i et mysterium fra fortiden. Før hun ble født bodde foreldrene hennes i Rangoon. Her fikk de et barn, storesøsteren hennes Elvira. Dette barnet forsvant på mystisk vis fra vognen sin i hagen. Moren ble mistenkt for å ha kvittet seg med barnet, som skrek mye. Hun ble frikjent og familien forlot Burma og dro til London. Nå ønsker Belle å finne ut, hva som egentlig skjedde. En spennende og interessant roman med historisk bakteppe.

Flere tips til godt lesestoff HER.