Equal Rites av Terry Pratchett, 1996, Transworld Publishers Ltd.

Alle vet at kun menn kan bli trollmenn, og kun trollmenn kan gå på universitetet for å lære magi. Ved en feil får likevel den nyfødte jenta Eskarina, evnene til en døende trollmann. Heksa Granny Weatherwax forsøker å lære henne heksekunst, men innser at det er krefter i sving som hun ikke kan hjelpe jenta med å kontrollere. Dermed legger de ut på en ferd for å overbevise trollmennene om at hun hører til på universitetet. Boken er skrevet i Pratchetts kjente satiriske stil, og tar blant annet opp tema om kjønnsroller og tradisjoner.

Nevermoor: the trials of Morrigan Crow av Jessica Townsend, 2018, Orion Children’s Books

Morrigans barndom er langt ifra lykkelig. Hun er nemlig rammet av en forbannelse som gjør at hun bringer ulykke over alle rundt seg. Dessuten vil hun dø på sin ellevte bursdag. Men når dagen kommer, blir hun reddet av en mann ved navn Jupiter North, som tar Morrigan med til en ny og fantastisk verden. Her skal Morrigan lære hvem hun egentlig er, selv om veien dit ikke blir enkel. Dette er første bok i den spennende Nevermoor serien. Passer godt for barn mellom 9–12 år, men også for andre fantasy-glade lesere.

En moderne familie av Helga Flatland, 2017, Aschehoug

Søsknene Liv, Ellen og Håkon får plutselig vite at deres pensjonerte foreldre skal skilles. Dette ekteskapet har vært noe trygt og grunnleggende for de tre søsknene, og skilsmissen rokker ved deres liv på ulikt vis. Vi følger hendelsen i boken fra tre perspektiver. På denne måten synliggjøres det hvordan søsknenes tidligere traumer og opplevelser påvirker deres forståelse og tolkninger av verden rundt dem. En tankevekkende og interessant bok som anbefales for de som liker å lese om det mellommenneskelige.