Kvar dag skal vi vere så modige, Brynjulf Jung Tjønn, Cappelen Damm, 2021
I fjor fikk Brynjulf Jung Tjønn P2-lytternes romanpris for denne boka. «Kvar dag skal vi vere så modige» handler om Isak som bor på bygda sammen med mora si. Hun har slutta å svare i telefonen og å åpne døra. Isak må klare seg selv og være modig hver dag. Av naboen Morgan får Isak kjeks, tyggis, vafler og middag. Vennen Yardan vil Isak helst ikke ha med hjem, for ingen må se hvordan han egentlig har det. Dette er en trist, tankevekkende, men samtidig fin bok om omsorgssvikt og de som ikke har det så bra hjemme. Boka er kort, men inneholder mye mellom linjene.
Elskeren, Helene Flood, Aschehoug, 2021
Dette er en utrolig spennende og godt skrevet psykologisk krim som det er vanskelig å legge ifra seg. Rikke Prytz bor sammen med mannen Åsmund og to barn i en idyllisk firemannsbolig på Tåsen i Oslo. Alt er tilsynelatende på stell, men idyllen er i ferd med å slå sprekker når det dukker opp mishandlede og døde katter i nabolaget. Og så blir naboen i etasjen over funnet drept, naboen som Rikke har hatt et forhold til. Alle i boligen mistenker hverandre, og Rikke forstår hvor lite hun egentlig vet om de som bor vegg i vegg med henne.
Makta, Heidi Furre, Flamme forlag, 2021
En av ti kvinner har blitt voldtatt. For femten år siden skjedde det med sykepleieren Liv, en hemmelighet hun ikke har fortalt mannen sin. Hvordan har dette påvirka livet hennes? Traumet holdes i sjakk med piller og litt for mye vin. Selv mener Liv at hun kan se på andre at de har blitt voldtatt. Kanskje det er derfor hun er så opptatt av å se bra ut? En tankevekkende, interessant, fin og trist bok. Som en slags kontrast til temaet i boka, er den skrevet med et lett språk. Dette er Heidi Furres fjerde roman, og den har blitt oversatt til tysk.