Den hemmelige historien, Donna Tartt, oversetter Ida Lou Larsen, Tiden, 2014

Stamfaren til Dark Academia! Dette er en omvendt krimgåte hvor du allerede fra begynnelsen av vet hvem morderen er. I den første delen av romanen får vi vite hva som førte til mordet, mens i den andre delen blir vi kjent med de fysiske og psykiske påkjenningene det har på de involverte. Donna Tartts debutroman kan bare beskrives som en moderne gresk tragedie. Selv tretti år etter sin utgivelse, fortsetter hun å imponere med sin melankolske og medrivende historie om en gruppe eksentriske studenter, som føres ned en spiral av fortvilelse og galskap.

Jomfruene, Alex Michaelides, oversetter Line Gustad Fitzgerald, Cappelen Damm, 2022

Psykoterapeuten Mariana Andros drar til Cambridge da en klassevenninne av niesen blir funnet drept. Venninnen tilhørte en eksklusiv gruppe med vakre studenter kalt «Jomfruene», som blir ledet av den karismatiske professoren Edward Frosca. Mariana blir værende på universitet for å beskytte niesen sin, men når enda et lik dukker opp, bestemmer hun seg for å finne den skyldige. Hun har sine mistanker, men kan hun ta feil? «Jomfruene» er en kompleks og sofistikert mordgåte med gresk mytologi i bakgrunnen. Den overraskende vendingen dro teppet vekk under meg!

If We Were Villains, M.L. Rio, Flatiron Books, 2017

I romanen møter vi Oliver Marks og seks andre Shakespeare-teaterstudenter. I fire år har de spilt hver sin respektive rolle på scenen – helt, skurk, tyrann, kameleon, forfører, jomfru og følgesvenn. De har utviklet et sterkt vennskap til tross for deres ulikheter, men så blir rollene byttet om. Dette skaper en rift mellom den narsissistiske Richard og de andre. En rift som ender med mord. Oliver og vennene hans må deretter ta på seg sine livs største roller for å overbevise politiet, og ikke minst hverandre, at de er uskyldige. En mørk og forførende mordmysterium fra start til slutt!

Mer godt lesestoff? Se flere anbefalinger fra Sandefjordbibliotekene her.

LES OGSÅ: Trenger du en spennende krim i påsken?