Han hadde rotet seg inn i en gjeld på 2,6 millioner kroner, mye takket være et forkjært boligkjøp og dyre forbrukslån.

LES SAKEN HER: – Ting var så ille at jeg gikk med tanker om å ta mitt eget liv

Løsningen ble heldigvis at han i stedet meldte seg på Luksusfellen på TV3 og fikk hjelp. Men fortsatt har han en lang vei å gå før han kan etablere økonomiske verdier for seg selv. Det er en krevende situasjon som dessverre stadig gjelder flere. Selvforskyldt, kan hende. Personlig frihet betyr jo nettopp det – at vi skal ta ansvar også når det går galt.

Men det har for store konsekvenser for samfunnet til at vi kan stanse der. Banksjef Børre Grovan i Andebu Sparebank har hatt en kraftig økning i henvendelser fra personer som har havnet i gjeldsfella. Han forteller at samlede norske forbrukslån nå utgjør 90 milliarder – det er en dobling på 10 år.

LES HVA HAN MENER HER: Gjeldsslavene kommer til oss, de kommer oftere enn før og skylder mer og mer penger! 

Bak tallene ligger det mange tragedier, men foran tallene ligger det trusler om en ny systemkollaps. For vel er Banksikringsfondet solid, men det dekker fortsatt bare en liten andel av innskuddene, og det er ikke nok ved en systemsvikt. Vi som har opplevd en slik, vil gjerne slippe en ny. Da må alle betale, enten de har vært med på festen eller ikke. Derfor er ikke forbrukslån bare en privatsak.

Kanskje ikke så rart at det er blitt slik. Det er nå knapt mulig å stå opp av senga om morgenen før de første tilbudene om dyre forbrukslån dukker opp. Via mobilen, nett og postgang følger tilbudene oss gjennom dagen. Butikkene tjener på at de får salg, og forbruksbankene tjener rått på høy utlånsrente.

For Svein Flåtten, Høyres finanspolitiske talsmann, har skjønt lite når han sier at bankene bare låner ut det de tror de får igjen gjennom godt bankhåndverk.

Det ser heller ut til at det er de dårligste betalerne som gir best fortjeneste. Ikke bare betaler de en høy rente, men også mange gebyrer. Til slutt er det opprinnelige lånebeløpet bare en brøkdel av hva de skylder. Det er med andre ord rom for forbruksbankene til å gi lån til svært mange dårlige betalere og fortsatt tjene godt. Eller for å si det på en annen måte: En lavere inntjening på forbrukslån og inkasso vil tvinge forbruksbankene til å utøve mer av det høyst påkrevde bankhåndverket.

LES OGSÅ: Sørg for at det ikke blir flere kandidater til Luksusfellen!