Andre verdier enn OL

Av
DEL

Innsendt - All idrett, også kampsport, søker å være med i den olympiske bevegelse, hevder Trond Søvik, generalsekretær i Norges kampsportforbund.

Sandefjord Taekwon-Do klubb er et av unntakene. De tilhører stilarten NTN som fokuserer på kvalitet, trygghet og etikk. Mellom 11-12000 trener i stilarten på landsbasis og Sandefjord Taekwon-Do klubb har 110 av disse.

Klubbene i NTN er medlem av kampsportforbundet og dermed også Norges Idrettsforbund (NIF). NTN hjelper administrasjonen i kampsportforbundet når det gjelder organisering av konkurranser, dommere, kurs og påmeldinger. Graderingene gjøres ikke av den enkelte klubb, men av en regionsleder som besøker klubbene. På den måten sikres en lik kvalitet over hele landet.

- Som stilart er NTN svært homogen og har dermed en samlet strategi for sin virksomhet gjennom klubbene som driver med dette, sier Søvik.

- OL er ikke noe fokus for oss.
- Elevene skal bidra til at samfunnet blir et fredeligere sted å være, sier stilartsleder med 8. grads svart belte, Per Andresen. - Fokuset vårt er personlig utvikling. Elevene skal lære å ta ansvar for seg selv og omgivelsene. OL er ikke noe fokus for oss. Vi driver først og fremst breddeidrett, informerer han.

Jeg møter Ernst Erdmann på 1.Etage i Sandefjord sentrum. Han er leder for Sandefjord Taekwon-Do klubb og er altså en av dem som skal trene opp oss andre til å bidra til at samfunnet blir et fredeligere sted å være. – Det er et stort ord. Det fungerer ikke akkurat slik. Vi har 5 grunnprinsipper vi jobber etter. Høflighet, ærlighet, iherdighet, selvkontroll og ukuelig vilje. Av disse er selvkontroll viktigst. Jeg blir ofte påminnet av mine barn i stressende trafikk at jeg må ha selvkontroll, forteller han lattermildt.

Erdmann er en mann i midten av 40-årene som brenner for taekwon-Do. Det er ingenting han får betalt for. – Jeg har medlemmer i klubben som sliter med økonomien. Barna synes taekwon-Do er kjempegøy men foreldrene har ikke råd til å la dem trene. Da må jeg søke tilskuddsordninger for å få barna til likevel å bli, forklarer han. Mye tid brukes på det.

Hovedandelen utøvere er barn fra 6 år og oppover. -Mange tenker at kampsport er for unge, men det er feil. Det passer for alle aldre. Mange blir nok skremt av høye hopp, men det er lov å bruke hodet. Vi legger opp treningen slik at det ikke blir skader. Hvis godt voksne utøvere ikke vil prøve å hoppe 360 grader, skal de få lov å slippe. Det er dette med verdier igjen. Trygghet går også på å sikre utøvere mot skader, forteller han. I NTN driver de heller ikke fullkontakt, men touch. For barn som går sparringer skal de ikke treffe i det hele tatt.

Å trene opp noen til å bidra til at samfunnet blir et fredeligere sted, er en stor oppgave. Hvordan griper dere oppgaven an? Hvilken livserfaring har trenerne?

-Bare det å drive taekwon-Do bygger opp selvtillit, forklarer han. Det er en høflighetskodeks og det er elevenes ed. Jeg har hjelpetrenere helt ned i 11 års alderen som har opplevd problemer på skolen og jeg har instruktører som har opplevd krig i sitt hjemland, forklarer Erdmann. Livserfaring kan deles og han har stort nettverk i NTN.

-Master Andresen er et stort forbilde. Jeg har opplevd at han kom bort til meg og slo av en prat på en treningsleir og brukte fornavnet mitt. Jeg kunne ikke forstå hvordan han hadde oppdrevet det. Man får respekt for slik høflighet, forklarer Erdmann. - Vi erfarer å behandle folk slik vi selv vil bli behandlet.

I tillegg har han ofte kontakt med regionsleder og hovedinstruktør for klubben, Per Christian Garnæs i Asker. Og Erdmann trener selv i Asker annenhver uke. Der utveksles erfaringer. - Å kommunisere med Master Garnæs er veldig viktig for meg, avslutter han.

Send inn tekst og bilder «

Her kan du sende inn stoff og bilder til nett og papir!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken