Gå til sidens hovedinnhold

Andreas (20) og Joakim (18) gikk på konserten flere ganger

Artikkelen er over 1 år gammel

– Dette er så fint å høre på, nå er det tredje gang på to dager jeg er her for å høre Beethoven, sier Andreas Svendsen Kartveit (20).

Sammen med Joakim G. Olsen bor han på internatet ved Signo i Andebu og er elever ved den videregående skolen her. Begge har de fulgt med på tegnspråktolken underveis i konsertforedraget om Ludwig van Beethoven. I løpet av en time har publikum fått vite mye om komponisten og musikeren som ble døv.

– Det var en sterk følelse å ligge på gulvet. Da ble det lett å kjenne musikken gjennom gulvet, sier Olsen.

Vi får hjelp til å kommunisere gjennom tolk, og gutta sier at de syntes foredraget til Tor Espen Aspaas var både interessant og spennende. Det virker som om de tar lettere på tapet av hørselen, enn historien forteller om Beethoven.

– Vi opplever en større grad av integrering enn det Beethoven kjente på. Det er bedre for hørselshemmede nå, sier Kartveit.

LES OGSÅ: Flytter storslått jubileumsåpning til Andebu

– Helt riktig å starte her

Det er ikke første gang den tyske ambassadøren Alfred Grannas er i Sandefjord. Han har en svigermor fra området. Men det er første gang han er i sansekirken for å høre Beethoven.

– Jeg forsøkte å lukke øynene for å oppleve musikken gjennom vibrasjonene i gulvet, sier han.

Han kan levende forestille seg at det beste er å ikke ha på sko eller å ligge på sansegulvet.

– I denne sammenhengen er vi handikappet, fordi vi har alle sansene intakt. Jeg synes det er fantastisk at dette stedet finnes og at Tomaskirken er tilgjengelig for framføring av kunst. Det gir bedre livskvalitet. Jeg tenker at det var helt riktig å starte en Beethoven-festival her. Dette er unikt i verdenssammenheng, sier Grannas.

LES OGSÅ: Bruker fem millioner på bursdagsfeiring

– Beethoven fillerister livet

Tor Espen Aspaas, som er professor i klaverspill og en meget god forteller tok tilhørerne med på en reise til komponistens kanskje vanskeligste tid; Fra 1802 til 1804. Det var da Beethoven måtte erkjenne at han var på vei til å bli døv.

Han leste opp et kjærlighetsbrev, som Beethoven skrev, men aldri sendte. Hvem denne hemmelige elskede var er fremdeles ikke kommet for en dag. Aspaas forteller levende om hvordan Beethoven må innse at han er på vei til å bli døv, og om hvordan han forsøker å holde dette hemmelig. I løpet av den lille timen blir det også tid til å høre Beethovens musikk framført av Aspaas.

Under gulvet bølger tonene fra klaveret i form av vibrasjoner fra 54 separate elementer, og i taket beveger fargene seg i rødt, grønt og blått.

– Det har vært helt fantastisk å få spille for brukerne her. Beethoven fillerister livet ditt om du lar ham få sjansen, sier Aspaas til publikum nummer seks av syv denne dagen.

– Jeg kan ikke grine nå, jeg må være proff

Det var flere som ble «filleristet» i løpet av Aspaas' besøk ved Signo. Tidligere på dagen var flere grupper elever innom for å føle på musikken til Beethoven.

– Jeg har knapt klart å holde tårene tilbake, sa kunstnerisk leder og arrangør for festivalen TO Beethoven og not to Beethoven, Dag Nilssen.

Presseansvarlig fra Signo, Elisabeth Moe har også vært med flere av gruppene inn i sansekirken og forteller om sterke opplevelser underveis.

– Én av elevene ble bare sittende etter at en av konsertene var ferdig. Vedkommende ville ikke gå og ble sittende for å være med på neste også. Aspaas spilte så vi fikk tårer i øynene. Jeg måtte virkelig ta meg sammen. Det hadde ikke vært mye proft å sitte på jobb og grine, sier hun.

LES OGSÅ: Rebecca (16) og Johannes (74) spiller sammen i en feiring som får nasjonal oppmerksomhet

Bildeserie

Festivalåpning av TO BEethoven or not TO BEethoven

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.