(Østlands-Posten)

Oslo/Tromsø (NTB-Jan-Morten Bjørnbakk): Justisminister Anders Anundsen (Frp) unnlot å nevne vådeskudd på politistasjoner for Stortinget fordi redegjørelsen handlet om bakgrunnen for den midlertidige bevæpningen av politiet.

Anundsen har fått hard kritikk fra Arbeiderpartiet, Venstre og KrF for at han unnlot å fortelle om vådeskudd da han 2. juni i år redegjorde for bevæpningen av politiet.

– Dette var ikke tema for redegjørelsen. Tema var bakgrunnen for at den midlertidige bevæpningen var nødvendig. Jeg berørte politiets rapportering om uheldige hendelser i et bitte lite avsnitt, og brukte mesteparten av redegjørelsen til å forklare bakgrunnen for at vi nå har midlertidig bevæpning, sier Anundsen til NTB.

– Alltid skjedd vådeskudd

Da Anundsen holdt sin redegjørelse, var to episoder under etterforskning av Spesialenheten for politisaker. Det ene fant sted i Kristiansund i april. Det andre i Follo politistasjons garasje 12. januar, ifølge VG.

To dager etter redegjørelsen gikk ytterligere et vådeskudd av på Lillestrøm. Og tirsdag 28. juli gikk nok et vådeskudd av da en 24-åring hoppet over skranken på Stavanger politistasjon, angrep en politimann og stakk fingrene ned i hylsteret.

– Det har alltid skjedd vådeskudd i politiet, helt uavhengig av at en har midlertidig bevæpning. Det er en situasjon som politimestrene jobber hardt for å unngå. Hvis rutiner følges, skal man unngå vådeskudd. Men også tidligere har det vært vådeskudd, sier Anundsen.

Politiet avgjør

Både Norsk Skytterforbund og generalløytnant Robert Mood har stilt seg kritiske til at politiet under den midlertidige bevæpningen har skarpe skudd i kammeret. Dette er like høy beredskap som norske soldater har når de er i ferd med å gå inn i kampoperasjoner i utlandet, påpekte Mood i forrige uke.

Anundsen viser til at det er politiet som selv fastsetter retningslinjene og rutinene for hvordan våpen skal bæres og håndteres.

– Det er politidirektoratet som vurderer hvordan dette skal være. Jeg registrerer at politidirektoratet viser til at dette ikke er uvanlig andre steder. Svenskene har samme type system, sier Anundsen.

Den midlertidige bevæpningen av norsk politi har blitt forlenget en rekke ganger etter at den ble innført 21. november i fjor. Senest 29. juli ble den forlenget til 20. august. Kritikere mener vi er på glideflukt mot en permanent bevæpning av politiet.

– Jeg vil på det aller sterkeste avvise at vi gjennomfører en glidende overgang mot et væpnet politi. Norge skal ha et ubevæpnet politi. Det har Stortinget meget klar slått fast. Men Stortinget har også like klart slått fast at det ikke skal påvirke muligheten til å ha midlertidig bevæpning i spesielle situasjoner, sier justisministeren. (©NTB)