Gå til sidens hovedinnhold

Åpner nytt bibliotek i rødt «hus»

Når det nye biblioteket i kommunen skal åpnes 15. august klokken 14.00, blir det ikke plass til mer enn ordføreren innendørs.

Ordfører Bjørn Ole Gleditsch skal markere åpningen av det som kalles lesekiosken ved togstasjonen i Sandefjord. Sammen med biblioteksjef Berit Borgen avduker han gjenbruk av en gammel telefonkiosk.

Det nye som skal inn i lokalene er lokale, norske og utenlandske bøker – for store og små. Hensikten med prosjektet er å gjøre litteratur tilgjengelig, og gi folk gode leseopplevelser.

– Sandefjordbibliotekene er faddere for lesekiosken på Sandefjord stasjon, men kiosken skal innredes og klargjøres av «Foreningen !les». Bibliotekets oppgaver blir å ha ansvaret for å fylle på med bøker og å holde kiosken ved like, sier Anne Schäffer, som er rådgiver for kultur og fiksjon ved bibliotekene.

Låne eller bytte

Det er ikke nødvendig å ta med seg lånekort eller å registrere seg på noe vis. Prinsippet er enkelt: Sett fra deg en bok du har lest, og ta en ny med hjem.

Lesekiosken på jernbanestasjonen er ikke det første røde huset som dedikeres litteratur. I desember 2019 åpnet kulturminister Trine Skei Grande den første lesekiosken på Solli plass i Oslo.

Det er Sparebankstiftelsen DNB og Foreningen !les som gir nytt innhold til det lille røde huset i Sandefjord og 99 andre vernede telefonkiosker i Norge.

Tåle sjøblandet regnpisk

Historien til telefonkioskene i landet startet i 1932 da arkitekt Georg Fredrik Fasting tegnet det første røde huset med gjennomtrekk. Den var i jern og glass med funksjonalistiske trekk og oppfylte en lange rekke krav fra oppdragsgiveren, Staten. Blant annet skulle den ikke koste mer enn 1.000 kroner. Kiosken måtte være solid og lett å sette sammen. For å forebygge ødeleggelse av apparat, hindre tyveri, urenslighet og liknende inne i kiosken, skulle denne lages slik at man utenfra skulle kunne se hva som foregikk på innsiden rund baut.

Boksen skulle også tåle storm, uvær og gjerne litt sjøblandet regnpisk. Den første telefonkiosken åpnet på kaia til Den Norske Amerikalinje i 1933, og siden kom det 6.000 flere til.

LES OGSÅ: Denne røde boksen skal pusses opp og få en helt ny oppgave

Utsatte åpningen

Lesekiosken har vært planlagt en stund, men åpningen ble utsatt da koronapandemien kom. Mange av Sandefjordbibliotekenes planer og arrangementer ble avlyst eller utsatt på ubestemt tid. Nå er det satt dato for markering av åpningen, og dette må skje med god avstand mellom de frammøtte. I tillegg til ordfører og kulturledere i kommunen skal Sandefjord musikkorps spille. Målet med kiosken er at alle skal finne en bok som passer.

– Vi har fått lov til å bruke et sitat fra Dag Solstad på «vår» kiosk i Peter Castbergs gate, sier Shäffer.

Dette er hentet fra 17. roman; «Han var stolt fordi han var omgitt av verdenslitteraturen. Det ga hans liv et løft. Tusener av bøker, tusener av stemmer, om det som er.»

Her er de andre lesekioskene i Vestfold og Telemark:

  • Rustadbrygga 4 på Bastøybrygga i Horten
  • Grev Wedels gate 17 ved jernbanestasjonen på høyre side iTønsberg
  • Grev Wedels gate 17 ved jernbanestasjonen på venstre side iTønsberg
  • Helgerødveien 590 ved Verdens Ende på Tjøme
  • Nevlunghavn brygge i Larvik
  • Sam Eydes gate 303 ved Tinn museum på Rjukan (åpnes september 2020)

Her finner du tips til gode leseopplevelser: Boktips fra Sandefjordbibliotekene

Kommentarer til denne saken