Gå til sidens hovedinnhold

Skal forske på sandefjordingers diabetes-risiko

Artikkelen er over 4 år gammel

Siden i høst har Apotek1 Nordstjernen utført gratis risikotesting av diabetes for kunder over 45 år. Resultatene blir sendt inn til en forsker i Bergen, som skal analysere dem og skrive doktorgrad.

Farmasøyt og prosjektleder ved Apotek1 Nordstjernen i Sandefjord, Bayar Hiwa, pakker ut plasthansker og sprøyter.

De siste månedene har hun og de andre farmasøytene ved apoteket invivert sandefjordinger til å komme innom og la seg teste for risikoen for diabetes 2.

Dette er del av et prosjekt som gjennomføres i samarbeid med forsker og stipendiat ved Universitetet i Bergen, Aslaug Johanne Risøy.

Sjekker blodsukkeret

Målet er å finne ut om det er hensiktsmessig for apoteker å kunne tekste for risikoen av diabetes 2.

– Kundene får et spørreskjema de må fylle ut, så sjekker vi resultatet av denne. Hvis de har stor eller svært stor risiko for diabetes 2, tar vi en blodprøve som måler gjennomsnittlig blodsukker for de siste to-tre månedene, forteller Hiwa.

Når alle testresultatene er klare, blir de sendt til Risøy i Bergen. Hun skal analysere materialet, og bruke det i vitenskapelige artikler i flere internasjonale tidsskrifter, som del av doktorgraden hun er i gang med.

LES OGSÅ: Mange har diabetes 2 uten å vite det

Hun vil blant annet se på om det er noen apotek som har flere deltakere med høy risiko for diabetes 2 enn andre, om kvinner er mer bekymret enn menn, og hvorfor de har valgt å teste seg.

Fram til påske

Hiwa er fornøyd med at apoteket har fått muligheten til å utføre denne testen, og oppfordrer alle som er i målgruppen til å ta en tur innom og sjekke seg. Hele testen, inkludert utfyllingen av spørreskjemaet og en eventuell blodprøve, tar rundt 15 minutter til sammen.

Så lenge du er over 45 år, ikke har blitt diagnosert med diabetes 2, og ikke er gravid eller har noen blodsykdommer, kan du delta i prosjektet.

Diabetes 2 er den vanligste formen for diabetes, og blir trigget av blant annet mangel på fysisk aktivitet og overvekt.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.