Gå til sidens hovedinnhold

Arbeiderpartiet og boikott av verdens eneste jødiske land

Under den jødiske høytiden Jom kippúr i 2019 var jeg i Toronto. En dag passerte jeg en gymsal, hvor canadiske jøder skulle feire dagen. Foran døra: Bevæpnede vakter. Synagogen Bergstien i Oslo under Jom Kippúr i fjor. Nazister fra Den nordiske motstandsbevegelsen står utenfor og deler ut antisemittisk propaganda.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Sommeren 2018 i Frankrike: 85 år gamle Jødiske Mireille Knollble, som overlevde Holocaust og var preget av Parkinson, blir drept med gjentatte knivstikk og deretter satt fyr på. Drapet førte til at politiet opprettet en egen avdeling for hatkriminalitet, som hadde økt med 74 prosent det året.

Tyskland 2020: Vi må tilbake til krigen for å finne flere antisemittistiske lovbrudd, totalt 2.775, hvorav 55 voldsforbrytelser. Ett år tidligere: Tysklands første ombud mot jødehat, Felix Klein, advarer jøder i deler av landet mot å bære kipa, jødiske menns religiøse hodeplagg, fordi de da lettere blir utsatt for vold.

«Vi har sviktet»

Storbritannia oktober i fjor: Den nye lederen for Labour, det britiske arbeiderpartiet, Keir Starmer, sier følgende om rapporten som fastslo at partiet var gjennomsyret av antisemittisme under hans forgjenger Jeremy Corbyn: «Partiet aksepterer rapporten i sin helhet», og han la til: «Vi har sviktet det jødiske folk».

Norge i februar: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen beklager at NRK-programmet Shaun på P13 har sent et antisemittisk innsalg. I 2019 sendte NRK en sketsj som så det humoristiske i å kalle en rabbiner et jødesvin. Underholdningssjef Charlo Halvorsen klarte ikke å se hva som var antisemittisk med det.

Synagoge nedsprayet

USA, mai 2020: Under protestene etter drapet på George Floyd i Los Angeles ble en synagoge i Fairfax nedsprayet med antisemittiske slagord. I desember året før gikk Grafton E. Thomas inn til et privathjem der det ble feiret Hanukka og knivstakk fem deltagere med en machetekniv. To ble kritisk skadet. I perioden 2015 til 2019 ble det registrert rekordmange antisemittiske hendelser i USA.

6 prosent av den norske befolkning kunne ikke tenke seg å ha en jøde som nabo, 13 prosent mener jødene arbeider i det skjulte for å fremme jødiske interesser. Dette ifølge HL-senterets rapport fra 2017.

Velger selektivt ut jødene

Med dette bakteppet finner altså Arbeiderpartiet det opportunt å arbeide for boikott av Israel. Begrunnelsen er at landet administrerer uavklarte landområder, men som de har forsøkt å forhandle bort i bytte med fred minst fem ganger på 54 år.

Det virkelige problemet jeg har med Arbeiderpartiet er at de selektivt velger ut jødene. Vi ser ikke noe boikottengasjement mot Russland for okkupasjon av Krim, mot Kina for okkupasjon av Tibet eller Tyrkia for okkupasjon av Nord-Kypros.

Ap på farlig ferd

De fleste av oss har vært borti Facebookskribenter som ikke klarer å la være å skrive om muslimer og alt galt de gjør. Det er som om de er besatte. Helt uavhengig av hva som debatteres knytter de saken til muslimer. Rent saklig sett har de jo rett i mange av nyhetene de deler. Terrorister med muslimsk bakgrunn har stått bak mye djevelskap, men det er de beviselig ikke alene om. Normalt sett vil Arbeiderpartiets representanter være enig i at denne type atferd er noe svineri, men de klarer ikke å koble at de selv er på en farlig ferd.

Gå i dere selv!

Det er noe med tiden vi lever i, episodene jeg har nevnt over og at Arbeiderpartiet selektivt helt «tilfeldig» angriper den eneste jødiske staten i verden – og bare den. Igjen og igjen. Vær så snill, gå i dere selv og tenk gjennom hva slags klima dere skaper. Lær av erfaringene fra Labour. Der så de at det var mange stemmer å hente hos innvandrere som har vokst opp i jødehatende land. Men de ble gjennomskuet og tapte stort. Muslimene har 50 muslimske land å flykte til hvis de blir forfulgt. I hvilket land er jødene trygge nå?

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.