Gå til sidens hovedinnhold

- Arbeidslivskrim, en veldig alvorlig trussel

Artikkelen er over 4 år gammel

- Vi vet vi får gode resultater på arbeidet mot arbeidslivskriminalitet. Det gjøres mye arbeid allerede, men det må gjøres enda mer, sier statsminister Erna Solberg.

(Vestviken 24)

I det såkalte kontaktutvalget nylig hadde statsministeren med seg et ferskt strategidokument mot denne typen kriminalitet.

Allerede fredag kunne vestviken24.no melde at det i år skal opprettes to nye regionale sentere mot arbeidslivskriminalitet. Det ene skal ligge i Tønsberg og dekke Buskerud, Vestfold og Telemark fylker.

 

Det skal også settes ned et partssammensatt utvalg som skal se på innleievirksomheten. I tillegg skal blant annet arbeidet med forholdene i renholdsbransjen forsterkes, fortalte statsministeren denne uken.

  • Les også: – Forsterker ytterligere

– Nye tiltak

– Etter et initiativ fra LO lagde regjeringen en arbeidsplan for å bekjempe arbeidslivskriminalitet i 2014. Vi har hatt oppfølgingsmøter og tok det opp i Kontaktutvalget her i dag, sier statsminister Erna Solberg (H).

– Dette er et arbeid som tar tid. Satsingen som nå gjøres mellom etatene, både de som kontrollerer og de som skal følge opp, er viktig. Men det aller viktigste er at dette følges opp med både menneskelige og økonomiske ressurser for å bekjempe arbeidslivskriminalitet, mener LO-leder Gerd Kristiansen.

Administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund, er enig.

– Arbeidslivskriminalitet er en stor trussel mot det seriøse arbeidslivet. Et samarbeid mellom etater er veldig viktig. Det handler også mye om informasjonsarbeid. Og det handler om hva man kan gjøre for eksempel gjennom offentlig innkjøp ved å sørge for at det er mulig å velge at det er de seriøse aktørene som får slippe til, mener Skogen Lund.

Ap er kritiske

Dag Terje Andersen, som er talsperson for arbeidsliv i Arbeiderpartiets stortingsgruppe, er kritisk til både evnen og viljen hos regjeringen til å gjennomføre effektive tiltak mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

 

– Til tross for en tydelig negativ utvikling i arbeidsmarkedet de siste årene har vi hittil ikke sett noen initiativ fra regjeringshold, sier Dag Terje Andersen til LO-Aktuelt.

Han er kritisk til regjeringens passivitet.

– Ingen tiltak overfor økt bruk av innleie. Ingen tiltak overfor arbeidskontraktene «fast ansatte uten lønn mellom oppdrag», og Riksrevisjonens analyse av regjeringens innsats på dette feltet konkluderer tydelig med «Svak og lite avskrekkende innsats mot arbeidsmiljøkriminalitet», påpeker Andersen.

– Det synes åpenbart at regjeringens politikk handler om å vente og se, legger han til.

Avfeier kritikken

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) avfeier kritikken fra Arbeiderpartiet.

Det synes åpenbart at regjeringens politikk handler om å vente og se.

talsperson for arbeidsliv i Arbeiderpartiets stortingsgruppe

 

– Jeg er uenig i den kritikken. Vi har nå gått gjennom og revidert strategien, og partene i arbeidslivet er fornøyd med de tiltakene som ligger der, sier Anniken Hauglie til LO-Aktuelt.

– Noe er tatt ut fordi tiltaket allerede er gjennomført. Noe skal forsterkes. I tillegg er det nye tiltak som ligger i denne strategien som kommer til å bedre situasjonen ytterligere. Så vi tar arbeidet mot arbeidslivskriminalitet på alvor. De strategiene vi har lagt fram viser det til fulle, mener arbeidsministeren. (ANB)

Fakta om tiltak mot arbeidslivskriminalitet

  • Regjeringen varsler forsterket innsats mot arbeidslivskriminalitet. Blant de nye tiltakene er: 
  • Bedre ID-forvaltning. Ifølge myndighetene er det en stor utfordring at kriminelle jukser med ID for å omgå regelverket.
  • Avklaring av utfordringer og problemer med innleie. Her skal det settes ned en arbeidsgruppe.
  • Styrke godkjenningsordningene for renholdsbedrifter. 
  • Styrke samarbeidet mot arbeidslivskriminalitet i veisektoren, blant annet gjennom å opprette en egen enhet for trafikk- og kjøretøyskriminalitet. 
  • Vurdere registreringsplikt for utenlandske tjenesteytere for å bedre tilsynsmyndighetenes muligheter til å føre kontroll.
  • Forbedre kvaliteten på opplysningene i offentlige registre. (ANB-NTB)

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.