De seks minste partiene var ikke på listen elevene ved Sandefjord videregående skole (SVGS) kunne plukke fra ved skolevalget tirsdag. I stedet var de samlet under en felles bolk: Andre.

Bevisst valg

Ingen av de 1.255 elevene som deltok i valget, ble fristet til å gi sin stemme til «Andre». Dermed endte Miljøpartiet De Grønne, Pensjonistpartiet, Kystpartiet, Kristent Samlingsparti, Demokratene og NorgesPatriotene med null stemmer.

Torhild Johannessen, avdelingsleder for samfunnsfag og økonomiske fag på SVGS, var ansvarlig for gjennomføringen av skolevalget. Hun sier det var et bevisst valg å legge alle småpartiene i ett valgalternativ.

– Vi gjorde det fordi vi føler at NorgesPatriotene ikke fortjener mer oppmerksomhet, sier hun.

– Men hindrer ikke dette den demokratiske prosessen?

– Jeg forstår at det spørsmålet stilles. Vi ville tie NorgesPatriotene i hjel. Jeg vil likevel understreke at samtlige partier var representert da de stemmeberettigede elevene fikk anledning til å forhåndsstemme til stortingsvalget, sier hun.

Sensur

Kystpartiet var et av partiene som ble plassert sammen med de andre småpartiene. Dette er ikke fylkesleder Kjell Leif Bergtun særlig fornøyd med.

– Dette er helt høl i huet. Dette valget bør enten underkjennes eller avholdes på nytt. Dette er rett og slett sensur, sier Sandefjord-mannen.

– Elever som ville gi oss sin stemme, risikerte å stemme på NorgesPatriotene. Det blir helt feil, sier William Thoresen i Kystpartiets ungdom.


(Arkivartikkel fra 10.09.2009)