Gå til sidens hovedinnhold

Arrangerer kos med mening på kvinnedagen

Artikkelen er over 2 år gammel

– Vi skal ikke gå i tog. Vi trenger heller ingen spisse albuer her.

Dette er et arrangement som skal være inkluderende. En fin anledning til å ta en helaften sammen med bra damer, er budskapet til de tre kvinnene, som sitter sammen rundt et av bordene i Kurbadhagen en lørdag i februar.

Det er ikke første gang Berg Allum Konsulting og Kurbadhagen samarbeider.

– Vi var sponsor for Kurbadhagen i sommer, og synes Edvard Gran, Ida Stein & co. gjør en strålende jobb med å skape en kulturell møteplass, sier Helene Berg Allum.

Da Kurbadhagen kontaktet Berg Allum om et samarbeid 8. mars, var gjengen i markedsføringsbyrået klare på at dette ville de være med på.

I år ønsket de begge å skape en 8. mars kveld med både moro og mening og inviterte derfor kommunikasjonsrådgiver og leder for veldedighetsorganisasjonen «Mama for Mara», Cecilie Feen, som skaper nye muligheter for jenter i Kenya.

– Vi ønsket å samle inn penger til «Mama for Mara» som skaper utdanningsmuligheter for jenter et sted der likestillingen ikke har kommet så langt som i Norge, sier Berg Allum.

– Jeg ble helt rørt da de spurte meg. Jeg begynte nesten å grine, sier Feen og blunker litt ekstra.

LES OGSÅ: Spellemannvinner rocket på kvinnedagen

Til Kenya for å plukke ut jentene

Feen forklarer at hun har et samarbeid med en organisasjon som driver med bærekraftig turisme. Det har vært helt nødvendig å få hjelp av noen som allerede har et kontaktnett for å kunne hjelpe til i Kenya. Der det fremdeles er mye korrupsjon.

– Da jeg startet opp visste jeg at jeg ikke kunne gjøre det alene. Jeg kontaktet Basecamp Explorer, som har 20 års erfaring i landet. De jobber med klima-, miljø- og vannproblematikk. Jeg fortalte dem at jeg hadde behov for deres kontakter og vi har fått til et samarbeid. Jeg jobber som frivillig med kommunikasjon for dem og de dekker utgiftene til mine reiser. Slik kan 100 prosent av det som kommer inn til «Mama for Mara» kan gå til jentene, sier Feen.

Ifølge Feen er det ikke bare korrupsjonen som kan være en utfordring. Det er forbudt med kjønnslemlestelse i Kenya. Likevel omskjæres jenter fremdeles. De som gjør jobben og tjener til livets opphold på dette, er kvinner.

Det å skulle velge ut noen kandidater blant mange som trenger hjelp gjør vondt både psykisk og fysisk.

– Det er jeg som nå må velge hvilke 12-åringer som skal få muligheten til videre utdanning. Det er en kynisk oppgave. Men det er viktig for meg å vite at de har en vilje og en kraft i seg til å fullføre. De må kunne stå imot det som kommer av motstand, sier hun.

Og motstand får de. For i Kenya er det jenter og kvinners oppgave å bære vann og ved. Jentene får ikke gå på skole dersom de ikke har uniformen i orden, og når de runder 12 år er det på tide å planlegge giftermål. Flerkoneri er ikke uvanlig.

– Det koster mellom fire- og femtusen kroner i året å ha en ungdom på kostskole. De må bo på skolen, rett og slett for å ikke være lett tilgjengelig for familien, sier Feen.

Når jentene er ferdige med utdannelsen og har fått seg jobber, vil inntektene da kunne komme familien til gode.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Seks damer på fem minutter

Feen kommer hjem fra Kenya og skal fortelle om prosjektet og framdriften for Mama for Mara, i tillegg kommer fem andre damer for å øse av sin kunnskap og inspirasjon.

– Vi kaller det seks damer på fem minutter. Kos med mening, sier Berg Allum.

– Der er 75 plasser tilgjengelig. Så det lønner seg å kjøpe billett på forhånd, sier Stein.

Ideen bak arrangementet er å legge til rette for et uhøytidelig kontaktnettverk, et kult arrangement hvor bra damer skal kunne gjøre noe fint sammen. I tillegg til det faglige programmet skal det serveres noe å spise og det skal være vinsmaking. Oslobandet Fervent Mind spiller. Det samme gjør Ida Stein selv og Mina Nystad. Helene Berg Allum skal binde det hele sammen fra scenen. Hun er kveldens konferansier.

De andre som kommer er (mer informasjon på Kurbadhagens facebookside):

  • Monica Hofstedt-Moe, skuespiller og revyartist
  • Lisa Huseklepp, rådgiver i Berg Allum og vokalist
  • Kine Meum, gründer av Spotlight danseskole
  • Anette Haldorsen, daglig leder av EHC

– Jeg tror det vil bli en bra markering av kvinnedagen. Helt anno 2019. Vi er heldige i Sandefjord som har Kurbadhagen. Dette er en arena for så mange typer arrangementer med lav terskel, smiler Feen.

– Rydd plass damer! Lag tacoen ferdig til mann og barn før dere drar ... sier Berg Allum og alle bryter ut i latter.

– Nei, nei, nei. Det kan jeg jo ikke si. Lag tacoen sjæl!

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.