(Kragerø Blad Vestmar)

For kort tid siden ble Røsholmen i Kragerøskjærgården solgt for svimlende 27 millioner. Nå er også naboeiendommen Lille Røsholmen til salgs på det åpne markedet.

Nåværende eier Odd Harald Magne fra Trondheim fikk seg en overraskelse på midten av 1970-tallet da han mottok et brev som kunne fortelle at han hadde arvet holmen av tanta si.

Ifølge en eldre artikkel fra magasinet Hytteliv hadde han tilbrakt somrene hos sin tante og onkel på Lille Røsholmen i barndommen, men hadde ingen anelse om at det var han som skulle arve skjærgårdsperlen midt mellom Oterøy og Jomfruland.

Eiendommen har vært i Magne-familiens eie siden 1927. Nå skal den selges med en prisantydning på 22 millioner.

Den 14,3 mål store tomta har egen sandstrand, stor brygge, en eldre hovedhytte, romslig båthus, to anneks og utedass.

Det antas at hovedhytta ble oppført som bolig helt tilbake på slutten av 1700-tallet og dermed er blant de eldste husene i Kragerøskjærgården.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sjelden vare

– Det rent byggtekniske er så som så og det vil helt klart være behov for betydelige oppgraderinger og vedlikehold. Det må pusses opp. Samtidig må jeg si at øyas plassering i skjærgården er helt unik med både vanvittige solforhold og lunhet, forteller eiendomsmekler Tom Didrik Eriksen ved DNB Eiendom til KV.

– På kun et par dager har jeg 20 interessenter og det er allerede tre par som har vært der og kikket.

– Man ser sjeldent eiendommer til over 20 millioner på det åpne markedet?

– Det stemmer, men jeg er glad for at selger valgte å gjøre det. Da ser man hva markedet er villig til å betale.

Eriksen har for øvrig solgt flere liknende skjærgårdsperler tidligere, blant annet Stutsholmen for nærmere 30 millioner i fjor sommer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

«Fykens hotell»

Ifølge lokale historier nåværende eierfamilie har blitt fortalt i generasjoner, skal en av de første fastboende på Lille Røsholmen ha vært en kar ved navn Per Fyk. Han skal ha latt fiskere som rodde eller seilte fra Kragerø overnatte på hemsen sin slik at de skulle slippe å reise helt tilbake til fastlandet. På folkemunne skal huset derfor ha blitt kalt for «Fykens hotell».

Annekset som kalles «Bua» ble for lenge siden benyttet som grisehus på Oterøy før det ble fraktet over til Lille Røsholmen og innredet med oppholdsrom og utedass. Det andre annekset som kalles «Tittut» er bygd over en potetkjeller og ble restaurert så nylig som i 2020.