Gå til sidens hovedinnhold

At Bjarne og Sp valgte høyresiden, tok nattesøvnen fra meg

Artikkelen er over 1 år gammel

«Hvor der ingen kamp er, kan der heller ingen seier komme».

Sent tirsdag kveld – 10. september i år – tikket det inn en melding om at Senterpartiet hadde gjort sitt valg. De valgte de blåblå i Sandefjord. Fire nye år med Gleditsch. Jeg ble liggende og «gnure». Det ble mindre søvn enn forventet.

Hvorfor denne reaksjonen? Kanskje var det min egen dårlige samvittighet som ga seg til kjenne, for at jeg ikke hadde stått på nok for mitt kjære Arbeiderparti. Muligens var det en umiddelbar skuffelse over troen og håpet om at et politisk maktskifte i Sandefjord ikke ble en realitet.

Valgte Høyres mørkeblå kamerater

Helt sikkert var reaksjonen knyttet til en umiddelbar irritasjon over det faktum at en stemme til Senterpartiet var en stemme til Høyre og partiets mørkeblå kamerater. Dette til tross for at en kartlegging viste at nærmere 75 prosent av Arbeiderpartiets program samsvarte med Senterpartiets. Til sammenlikning var 28 prosent av Senterpartiets partiprogram i samsvar med Høyres.

Det var altså ikke politikkens innhold som sto i sentrum da Bjarne Sommerstad og Senterpartiet valgte de blå.

Ei heller kan Bjarnes valg ha vært knyttet til en mangel på tilbud om posisjoner fra rødgrønn side og muligheten til å forme politikken i Sandefjord på bred front. Senterpartiet ville med Arbeiderpartiets tilbud fått, med forbehold om noen små variasjoner, en innflytelse minst på lik linje med det de nå har fått av posisjoner og innflytelse hos de blåblå. Vi får håpe den jevne Senterparti-velger derfor er fornøyd med valget til Bjarne og Senterpartiet, og at de hadde Gleditsch og Høyre i tankene når hun eller han ga sin stemme til Senterpartiet i Sandefjord.

Vi hever hodet

Det er en tid for alt. Etter kampens hete er det tid for refleksjon, men også å heve hodet og se fremover.

Det er mye positivt å peke på. Arbeiderpartiet har levert en god valgkamp og har vært godt synlige hele veien. Først og fremst har Arbeiderpartiet og Hilde Hoff Håkonsen gjennom hardt arbeid og en synliggjøring av Arbeiderpartiets politikk, vist at det er muligheter for å vippe de blåblå ut av posisjon i Sandefjord.

Flere har ment at dette er en umulig oppgave. Denne valgkampen har altså vist noe annet.

For det andre er det positivt å registrere at de «nye» kandidatene til Arbeiderpartiet virker å være mer enn klare for gjøre en god jobb i opposisjon de neste fire årene.

Vi vil jobbe knallhardt i opposisjon

En av våre 12 nyvalgte i kommunestyret, Steinar Svimbil Mørken, har proklamert at det skal jobbes «knallhardt i opposisjon for et varmere, rausere og mer inkluderende Sandefjord.» Det er gode toner.

Avslutningsvis er det verdt å merke seg, hvis vi legger NRKs tall til grunn, at i underkant av 20.000 stemmeberettigede ikke benyttet seg av stemmeretten sin i Sandefjord kommune. For oss som er opptatt av et levende lokaldemokrati, kan selvsagt dette være en bekymring, men her finnes også et potensial for å videreutvikle Arbeiderpartiets lokalpolitiske program for å rekruttere nye velgere.

Det er sikkert mange ulike årsaker til at folk ikke benytter seg av stemmeretten, og det skal vi har respekt for.

Men å være nysgjerrig på og komme i dialog med dem som ikke har brukt stemmeretten sin, tror jeg utvilsomt Arbeiderpartiet vil tjene på. Det kan løfte Arbeiderpartiet til nye høyder.

Kamp for mer varme, raushet og inkludering

Politikk har så mangt i seg, men først og fremst er politikk kamp. En kamp om innflytelse og retning på samfunnsutviklingen.

For Arbeiderpartiet i Sandefjord betyr det en kamp for et varmere, rausere og mer inkluderende Sandefjord. Hilde og Arbeiderpartiet har nå vist at de har tatt opp hansken og kan utfordre det mangeårige blåblå regimet.

For å sitere Bjørnstjerne Bjørnson: «Hvor der ingen kamp er, kan der heller ingen seier komme.»

Det blir derfor spennende å følge Hilde, Steinar og de andre i Arbeiderpartiet de neste fire årene.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.