Tidlig på 50-tallet 1950 ønsket USA seg en norsk Nato-base med 75 amerikanske bombefly og rundt 3.000 soldater i Vestfold. Slik kunne Torp ha blitt det Keflavik var blitt på Island. Torsdag 10. feb,tar Audun Tjomsland (78) for seg hele Torp-historien på Forsmannsenteret.
Historien om Natos planer skapte de største overskriftene da Audun Tjomsland i 2005 ga ut boka «Høyt spill om Torp», og dette også blir inngangen når forfatteren, journalisten, NRKs utenrikskorrespondent, informasjonsmedarbeideren og den tidligere Sandefjords Blad-redaktøren kommer til Sandefjord Lokalhistoriske Senters (SLS) foredragsrekke førstkommende torsdag (10. februar). Det er nødvendig med påmelding til leder Svein Olav Løberg, mobil 92807555, eller epost til [email protected]
– Etter at stortingets utenrikskomité sa nei, kunne likevel planene for Torp skyte fart. Oppbyggingen av Torp flystasjon ble betalt av NATO, men ble aldri benyttet til sitt opprinnelige formål. Flyplassen ble offisielt åpnet 2. juli 1956. I mitt foredrag kommer jeg til å ta for meg hele flyplasshistorien, helt fram til i dag. Og det er mye å snakke om, sier Audun Tjomsland.
100.000 i 1987
15. oktober 1959 ble den sivile driften av flyplassen åpnet, ved innvielse av nytt ekspedisjonsbygg og flytårn. Den sivile trafikken var da så smått startet opp. I 1980 hadde trafikktallene så vidt passert 8.000 reisende. Med faste ruter økte passasjertallene, og i 1987 passerte man 100.000 reisende passasjerer.
Audun Tjomsland kommer i sitt foredrag til å fortsette historiefortellingen, og vil også ta for seg utviklingen fra etter bokutgivelsen i 2005, og helt fram til i dag.
– Jeg kommer også til å snakke om de siste årenes utvikling. Blant annet med kampen mellom Torp og Rygge, og ikke minst passasjerutviklingen gjennom perioden med Covid-19, sier Audun Tjomsland.
Mens passasjertallene fra Torp bikket 100.000 reisende i 1987, var tilsvarende tall for 2019 nesten 2,1 millioner. I 2021 hadde trafikken med Corona falt til om lag 700.000. I 2017 var Torp den lufthavnen i Norge som hadde størst trafikkvekst, og det var kun Gardermoen og Bergen/Flesland som dette året hadde større utenlandstrafikk enn Torp.
Torp er i dag Norges største private lufthavn, med et omfattende nasjonalt og internasjonalt rutenett som opereres av bl.a. Widerøe, KLM, Wizz Air, Ryanair og Norwegian, samt charteroperatører. Sandefjord Kommune og Vestfold & Telemark Fylkeskommune er i dag majoritetseiere av Sandefjord Lufthavn AS, mens en liten del eies av Vestfold Flyplassinvest AS. I dag opererer man på seks innenlandsdestinasjoner og har faste ruter til 28 utenlandske flyplasser. Fire faste charterruter har i dag avgang fra Sandefjord.