Andebu Pensjonistforening på tur til Sandefjord

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Innsendt 

Det har etter hvert blitt en tradisjon i Andebu Pensjonistforening å arrangere en dagstur på våren. Turen går under mottoet «Bli kjent i egen kommune». Det startet med turer i nabolaget, men ettersom den nye kommunen ble et faktum, ble turen utvidet til områder i Stokke og Sandefjord. Turen har med tiden blitt meget populær. Bussen ble fulltegnet, så noen måtte kjøre selv for at alle skulle komme med.

Denne gangen gikk turen til Gein, Skjelbred, Svines, Hotvedt og fram til Sandefjord. Med Yngvar Solli som lokalkjent guide, fikk vi navnet på samtlige gårder og steder underveis.

I Sandefjord kjørte vi først fram til Kurbadet. Disse vakre bygningene lå badet i solskinn når vi ankom. Her ble vi møtt av ordfører Bjørn Ole Gleditsch, som hadde satt av 4 timer til oss denne dagen.

Videre ble vi møtt på trappen av Doktor og Bademester Heinrich Arnold Thaulow i Svein Engebretsens skikkelse. Han kunne fortelle mye om kurbadets historie gjennom sine 100 års virksomhet. I tillegg fikk vi en omvisning i den flotte bygningen fra 1899, som gjennomgikk en omfattende renovering først på 80 tallet.

Men dagen var ikke over. Etter kurbadbesøket gikk turen til Midtåsen. Den praktfulle boligen og eiendommen til Anders Jahre. Her var spisesalen dekket til våre over 60 gjester, og vi fikk servert en herlig laksemiddag med eplekake til dessert. Etter hvert dukket Anders Jahre selv opp og fortalte om sitt liv. En enkel bondesønn fra Ramnes som ble en av verdens mektigste redere. Det var Trygve Andersen som ga liv til Anders Jahres skikkelse. Etter foredraget var det fritt fram på hele eiendommen og hele bygningen.

Men alt har en ende. Vi måtte vende nesen hjemover, men dog med en liten omvei. Vi skulle jo bli kjent i egen kommune. Derfor tok vi noen småveier fram til Stokke. Yngvar Solli kunne fortsatt navnet på samtlige plasser og delte raust sin viten med oss. Fra Stokke gikk turen raskt forbi Borgeskogen, Anholt og videre fram til Kodal og Andebu. Vi retter en takk til Svein Engebretsen og Trygve Andersen for utmerkede foredrag. Vi takker ordføreren som raust deler av sin tid med oss. Og vi takker Unibuss for trygg og god transport.

Jan Einar Rolstad.

Send inn tekst og bilder «

Her kan du sende inn stoff og bilder til nett og papir!

Artikkeltags