Du blir snillere av å høre klassisk musikk

Cellisten Sandra Lied Haga som kommer til Fjord Classics

Cellisten Sandra Lied Haga som kommer til Fjord Classics

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det var en utrolig fin dag under Markedsdagen i Sandefjord. Fjord Classics hadde en stand i Byparken, og vi spilte klassisk musikk for folk som spaserte forbi eller satte seg for å spise. Mange stoppet opp for å prate med oss.

DEL

InnsendtDet er gøy å høre om folks ulike forhold til klassisk musikk. Mange var entusiastiske, og sa at de likte klassisk musikk. Og like mange var ganske sikre på at de ikke likte det.

Kanskje mest representert var de som svarte «tja ...#8230; jeg vet ikke» på spørsmålet «Er du interessert i klassisk musikk?» Jeg tenkte – dette er vårt publikum. Her har vi en jobb å gjøre.

Jeg vet det er mange mennesker som synes at klassisk musikk er helt ok, men som likevel ikke ville vurdere å gå på en klassisk konsert. Jeg har selv vokst opp med klassisk musikk og er så heldig å kunne jobbe med det hver dag. Det er et privilegium, og jeg vil påstå at klassisk musikk er noe alle trenger, de er bare ikke klar over det! 

Klassisk musikk kan gjør store ting. Den hjelper oss til å forstå våre mest komplekse følelser. Jeg tenker ofte på den israelske dirigenten Daniel Barenboims såkalte West-Eastern Divan orkester, som han startet i 1999. Der sitter israelske og arabiske musikere ved siden av hverandre og spiller Beethoven og Mozart.

Jeg traff en av musikerne som fortalte at i starten var det veldig vanskelig – det kunne være at man satt ved siden av en hvis familie skjøt raketter over grensen mot din familie. Men når musikerne begynte å spille sammen, skjedde det noe. Noe av fiendtligheten begynte å smuldre. Dette er for meg en av de tydeligste illustrasjoner av den klassiske musikkens kraft.

Det er gjort mye forskning på hva klassisk musikk gjør med våre hjerner.

Her er noen eksempler: vi blir bedre i andre fag, spesielt matte; vi blir bedre til multitasking; vi kan bli friskere (musikk er brukt ofte i helsesektoren); og noe av det mest spennende, synes jeg, er at klassisk musikk øker våre empatiske evner.

Vi blir rett og slett snillere. I 2008 utførte London Underground (T-banen i London) en test. De spilte klassisk musikk gjennom «rørene» over en lengre periode og registrerte en utrolig 30 prosent nedgang i hærverk, tyveri og vold.

Det er også bevist et prematur fødte babyer vokser fortere hvis de blir eksponert for minst 30 minutter musikk av Mozart hver dag. Forskerne forstår ennå ikke hva som skjer her. Inntil de gjøre det kan vi kanskje kalle det magisk.

Så til dere som sier «tja, kanskje det…»: gi klassisk musikk en sjanse. Kanskje vil du overraske deg selv. Som all kunst skal klassisk musikk oppleves, ikke forstås. Sånn sett har det en veldig lav terskel. Har man et par ører og et åpen sinn, kan det skje store ting.

Noen av verdens fremste musikere kommer til Fjord Classics i Sandefjord kunst- og kulturkirke. Jeg oppfordrer alle til å stikke innom for å få en stor musikkopplevelse.

Send inn tekst og bilder «

Her kan du sende inn stoff og bilder til nett og papir!

Artikkeltags