Fødsler var det siste som foregikk i denne store og praktfulle villaen i dragestil før den ble revet i 1961. Den finnes på mange eldre postkortfotografier fordi den representerte det staseligste i byens fornemste gate, Hjertnespromenaden.

Bildet vi viser i dag er tatt St. Hans-aften 1945. Da hadde Sandefjord 100-årsjubileum med mye festivitas. Fest hadde de også på Fødehjemmet, og bygningen var pyntet med norske flagg og en helt spesiell dekorasjon over inngangen.

I en pyntet sirkel sto en stor babydukke, over den hadde de festet et skilt med teksten «Vi nyfødte gratulerer også byen».

Finn A. Thorsen, utflyttet sandefjording, har lånt ut bildet. Hans sist avdøde tante het Synneve Bøyum og ble utdannet til barnepleierske i 1944-45 hos jordmor Berg på Sandefjord private fødehjem. Synneve var datter av Marta Bøyum, en kjent og godhjertet nattsøster på sykehuset.

«Villa Nova» var navnet villaen fikk da den sto ferdig i 1894. Byggherre var konsul og skipsreder Johan Bryde (1858 – 1925). Arkitekt var Haldor Larsen Børve (1857 – 1933), Porsgrunnarkitekten som har satt så mange varige og vakre spor etter seg i Sandefjords bybilde. Plassen tillater at bare noen få nevnes: Metodistkirken (nå katolsk) på Chr. Hvidts plass, Privatbanken ved Byparken og jugendbygningen Torvgt. 4, også den for Johan Bryde. Disse og flere andre kan vi stadig nyte synet av.

Interessert i byhistorie? Her er flere saker: