Gå til sidens hovedinnhold

Husker du da bananene kom til by'n

Artikkelen er over 4 år gammel

Her henter Monrad Austad og Håkon Aulie bananesker fra en jernbanevogn på Sandefjord stasjon.

På eskene sto det ”FYFFES er best”. Hvor merkenavnet Fyffes kom fra, vites ikke. Bananene kom i hvertfall fra Banan-Mathiessens modneri på Filipstad i Oslo.

Nå skulle de videre til Monrad Austads lager i Bjerggt. 61. Men der ble de ikke lenge, for de skulle videre med Austads varebil ut til de mange kolonial- og fruktbutikker i Sandar og Sandefjord. Trolig er bildet tatt i tidlige etterkrigsår, da importen kom i gang igjen og hungeren var stor etter alt som manglet under krigen.

Monrad Austad hadde flere agenturer enn Chr. Mathiessen A/S (bananer). Norsk-Engelsk Tobakkfabrikk med South State, Walhalla Sæpefabrikk, Norsk Øtker, Nidar og Trondhjem Preserving var andre leverandører med populære varer.

Håkon Aulie drev transportfirma med sin blå Chevrolet lastebil Z-12310. I hans tid kom de fleste varer hit med jernbane eller skip. Fra jernbanegodshus og kai skulle varene fraktes til butikker og verksteder. Håkon hadde nok å gjøre og kjøre for sine mange kunder. Kran hadde han ikke på bilen, så det var et fysisk krevende yrke.

Det er Aulies datter, Bodil Aulie Engevik, som har lånt ut bildet. Hun har gode minner å fortelle fra barndommens rike, både fra koselige turer i farens lastebil og fra oppveksten i blant annet vestre del av Kongens gate, der familier med mange barn og lekekamerater bodde tett og trivelig.

Aagaards plass, eller Tomta, var en del av barnas oppvekstområde, og der var det livlig aktivitet med alle butikkene, rutebilstasjonen, meieriet, høyvekta, torvhandel og et sant mangfold av folk, hester og biler.

Sven Erik Lund

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.