90-åring på turné

Alkolåsbilen, her fra stand på Bilmessa i 2017.

Alkolåsbilen, her fra stand på Bilmessa i 2017. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

InnsendtI 90 år har MA – rusfri trafikk jobbet for at ingen skal dø eller bli hardt skadet som følge av ruspåvirket kjøring. I sommer feires jubileet med en turné over store deler av Øst- og Vestlandet.

– Samfunnsoppdraget vårt er minst like viktig nå, som da organisasjonen ble stiftet i 1928. Mye kan enda gjøres for å redde liv i trafikken, sier generalsekretær i MA – rusfri trafikk, Elisabeth Fjellvang Kristoffersen. 


Trafikksikkerhet:

I 2017 var det 106 personer som ble drept i trafikken. Selv om dette er det laveste antallet siden før andre verdenskrig, har vi fremdeles en vei å gå før vi når nullvisjonen om ingen hardt skadde og drepte på veiene. Rus er fremdeles en av de viktigste årsakene til dødsfall og alvorlige skader i trafikken.


I disse dager vil du finne representanter fra Vestfold avdeling MA på stand både i Tønsberg og Sandefjord, der de informerer om hvordan MA arbeider og hvordan folk kan bidra til arbeidet for en rusfri trafikk. Med seg har de også forsterkninger fra hovedkontoret i Oslo.


Turneen startet i Østfold og fortsatte over til Vestfold. Deretter står Vestlandet for tur, før ferden ender opp i Trysil, der organisasjonen har landsmøte 8. og 9. juni.


Ikke i mål enda
:
Den 26. oktober for 90 år siden ble stiftelsesmøtet til MA – rusfri trafikk avholdt i Oslo. Navnet på organisasjonen den gang var Motorførernes Avholdsforbund. Det ble raskt forkortet til MA. Den frivillige organisasjonen ble startet av ildsjeler som allerede da så viktigheten av å opplyse om alkoholens farer i trafikken.


– I dag er mye oppnådd, men vi er ikke i mål før alle kan ferdes i på norske veier uten fare for liv eller helse. Ingen ønsker rus i trafikken, det være seg alkohol, narkotika eller trafikkfarlige medikamenter, likevel er dette årsak til rundt én fjerdedel av alle dødsulykker, sier Kristoffersen.


Og budskapet vekker engasjement hos publikum.

– Vi er jo alle trafikanter, avslutter generalsekretæren.

MA – rusfri trafikk gjorde det!

- Var pådriver for Stortingets vedtak om alkolås i buss og taxi
- Arbeider for alkolås i alle biler
- Bidro til innføringen av promillegrensen på 0,5 i 1936 og 0,2 i 2001
- Bidro til innføringen av bilbeltepåbudet i 1978
- Har drevet kampnajer og opplysningsarbeid mot rus i trafikken siden 1928

MA - rusfri trafikk

er organisasjonen som arbeider for å hindre at du møter en ruspåvirket sjåfør i trafikken.
Langsiktig mål er at ingen skal dø eller bli skadet som følge av ruspåvirket kjøring.
Hver dag foretas det 140 000 kjøreturer i ruspåvirket tilstand i Norge. 22 % av alle dødsfall i trafikken skyldes ruspåvirkning.
Alle som ønsker det, kan bli medlemmer i MA – rusfri trafikk

Velkommen til vår stand der du bl.a. kan se og prøve Alkolåsbilen, samt få prøve "promillebrillen" som viser deg virkningen av å være påvirket av rusmidler. Vi blir å finne på torget i Sandefjord både fredag 25. mai og lørdag 26. mai.

Send inn tekst og bilder «

Her kan du sende inn stoff og bilder til nett og papir!

Artikkeltags