Nils Holgerssons eventyrlige reise gjennom Sverige, Bok I og II, Selma Lagerlöf, Illustrasjoner Bertil Lybeck, Oversatt av Per Qvale, Bokvennen forlag 2016

Nils Holgersson, en døgenikt av en bondegutt fra Skåne plager både dyr og en husnisse. Som straff blir han forvandlet til en liten pusling. Når villgjessene en dag flyr over gården forsøker Nils å stoppe en tamgås som vil med på ferden. Det blir starten på en dramatisk reise for Nils, på ryggen til en gås, fra Skåne til Lappland. Boka (to bind utgitt i 1906-1907) ble opprinnelig skrevet som lærebok i geografi av nobelprisvinneren Selma Lagerlöf, nå er den en barnebokklassiker. Reisene og opplevelsene både en dannelsesreise, og en skildring av Sveriges geografi og samfunn i overgangen mellom bonde- og industrisamfunn.

Alice B. Toklas KOKEBOK, Alice B. Toklas, oversatt av Gerd Kvanvig, Grapefrukt forlag, paperback 2011

Alice B. (Babette) Toklas kokebok kom først ut i 1954. I 2007 kom den på norsk i og i anledning 60 årsjubileet for utgivelsen ga det norske forlaget unge illustratører oppgaven å tolke kokeboken. Illustrasjonene ble gitt ut i en signert og nummerert kunstmappe, mens kokeboken kom i pocketutgave illustrert av sir Francis Rose. Boka er spekket med kulturhistorie og oppskrifter fra tiden Alice B. Toklas (1877–1967) var kjæreste, sekretær og kokk for den amerikanske kunstsamleren og forfatteren Gertrude Stein (1874 – 1946) i Paris. Kokeboka har oppskrifter som kan brukes, kanskje med unntak av hasj-brownies.

Himmlers kokk, Franz-Olivier Giesbert, oversatt av Gøril Eldøen, Pax 2014

” … Snart skal du òg forgå, plukk livets roser nå!» Den franske dikteren Pierre Ronsards ord innleder historien om den 105 år gamle kokken Rose i Marseilles. Roses historie er det 20. århundret historie. Et blodig århundre. Rose er armener og som barn overlever hun tyrkernes etniske rensing av den armenske befolkningen. Hun flykter fra en slavetilværelse til Frankrike der hun slår seg opp som kokk. Hun lever gjennom mellomkrigstidens fascisme, opplever at mann og barn blir deportert og myrdet av nazistene. Hun overlever takket være kokkekunnskapene sine. Roses historie er like fascinerende som det 20. århundre.

Flere tips til godt lesestoff - finner du her.