Ingen grunn til å sprette champagnen for barnehagene, Strømøy!

Barnehager: Det finnes ingen forskning som sier at store grupper med lav voksentetthet er bra for barna! Ingen! Men vi har nå mye forskning som viser det motsatte, skriver Wiborg og Mythe.

Barnehager: Det finnes ingen forskning som sier at store grupper med lav voksentetthet er bra for barna! Ingen! Men vi har nå mye forskning som viser det motsatte, skriver Wiborg og Mythe.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Leder for hovedutvalg for oppvekst og kunnskap, Anne Strømøy (H), trekker fram barnehagene som budsjettvinnere i Sandefjords Blad 14. desember. Utdanningsforbundet Sandefjord ser ingen grunn til å sprette champagnen, uten å påpeke baksiden av medaljen. Dette har vi forsøkt å signalisere til både politikere og media. At vår bekymring også fikk nasjonal oppmerksomhet, er fordi Sandefjord kommune er særlig kreative i sin «feiring» av ny bemanningsnorm.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er helt klart at vi er fornøyd med en bemanningsnorm og en skjerpet pedagognorm, det har vært en lang kamp for ansatte og foreldre å få dette på plass.

Det betyr ikke at barnehagene nå kommer til å fylles opp med ansatte, som får glade dager og god tid til å utøve sitt mandat. Det som nå forventes vedtatt om bemanningsnorm, er virkelig et minimum av hva barnehagene må ha. Normen som er foreslått, er tilsvarende det som i mange år har vært praksis i Norge, helt tilbake til 70-tallet, da svært få barn gikk i barnehage, og kun i noen få timer daglig. Å få sikret en lov nå, er viktig for å sette en stopper for mulige innsparinger knyttet til bemanning.

Etter politisk enighet om full barnehagedekning i 2003 har barnehage-Norge endret seg fullstendig. I 2017 går 9 av 10 norske barn i barnehage. 92 prosent av disse tilbringer mellom sju og åtte timer i barnehagen daglig. Den største endringen har vært for de minste, andelen 1–2 åringer har økt drastisk. Lengre åpningstider, flere og flere oppgaver som skal utføres, større barnegrupper og et stort press på økonomien, fordrer at også at rammene endrer seg. Det har de ikke gjort.

Tvert imot ble bemanningsnormen flere og flere steder dårligere, også i Sandefjord.

I 2013 ble det varslet at en lov om bemanning ville komme innen 2020. Dette varselet skulle hindre at kommunene kuttet ytterligere i bemanning. Sandefjord har ikke tatt høyde for dette og nå får de regningen.

Barnehagefeltet sitter etter hvert på mye forskning som viser hva som må til for å bedre kvaliteten i norsk barnehagesektor. Det finnes ingen forskning som sier at store grupper med lav voksentetthet er bra for barna! Ingen! Men vi har nå mye forskning som viser det motsatte. Nyere forskningsfunn understreker det vi, gang på gang, påpeker. Informasjon som både forskere, politikere og profesjonen selv kjenner til, blant annet fra OECD-rapporten i 2015. Den viste at den egentlige trusselen mot norske barnehager, er ansatte uten utdanning, for få ansatte, for store grupper og dårlige, økonomiske rammer. Utdanningsforbundet Sandefjord er glad for lover som sikrer rammevilkår i barnehagene.

Samtidig mener vi at dette er et minimum av hva kommunen må tilby sine små innbyggere.

Hadde Sandefjord kommune virkelig tatt tidlig innsats på alvor, hadde de ikke nå gitt med den ene hånda (fordi de må) og tatt med den andre. Du vil ikke kalle dette et kutt, Strømøy, men det er ikke tvil om at det er et to millioners svik for de barna som trenger det aller mest!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken