I forrige uke var Fabian på hytteferie på Storøya i Buskerud med moren Vibeke Johansen. Der lærte han blant annet å kjøre båt alene. Søndag skulle han kjøre seg en tur med en båt de hadde fått låne, men midt ute i Tyrifjorden møtte han på trøbbel.

En stor båt passerte svært nære i veldig stor fart. Selv om unggutten fra Stokke visste hvordan han skulle møte bølgene, hørte han etter hvert et smell og ante fare.

Påhengsmotoren var i ferd med å falle av, men den snarrådige 14-åringen fikk tak i bensinslangen før det var for sent, og fikk på den måten dratt opp motoren.

– Motoren er bare på seks hester, men den veier mye når den går under vann. Det er vanvittig at han fikk sugd tak i bensinslangen. Det hadde kjørt mange båter forbi, men ingen hjalp ham. Han satt med motoren på fanget og forsøkte å vinke på folk, forklarer mamma Vibeke Johansen.

Kun én båt stoppet

Med kun én arm ledig, fikk han ikke gjort stort annet enn å vinke for å få noen til å stoppe.

Til slutt hadde en mann og en dame stoppet båten ved siden av Fabian og spurt om han trengte hjelp.

– Han hadde vært så redd, og da de stoppet ble han lettet. De slepte ham hele veien tilbake rundt øya og slapp ham av ved brygga, forteller Johansen.

Først da fikk han ringt moren.

– Fabian fortalte at påhengsmotoren hadde falt av. Det var ikke hans skyld. Han gjorde mye mer enn noen kunne forventet, sier hun.

  • Så du denne?  Fiskelykke i strålende sol på Goksjø

Vil komme i kontakt med paret

I all fortvilelsen og redselen glemte unggutten å be om navnene til de gode samaritanene. Nå håper han og moren på å finne paret igjen, slik at de kan få takket dem ordentlig.

– Vi skulle fryktelig gjerne sagt tusen takk for hjelpen. Det var én båt av fryktelig mange som kjørte forbi. Det er fortvilende å miste motoren, men det er enda verre å sitte i en liten båt midt utpå Tyrifjorden og ikke skjønne hvordan man skal få motoren ordentlig opp for å ro båten tilbake, sier Johansen.

Hun delte tirsdag hendelsen på Facebook, i håp om at det ville nå det heltemodige paret på et vis. Til nå er innlegget delt snaue 500 ganger.

– De brukte mye tid, og hadde sikkert tenkt til å gjøre noe helt annet enn å hjelpe en 14-åring. At noen har brukt tiden sin på å hjelpe ham er fantastisk. Det hadde vært veldig fint å få takket dem ordentlig, sier moren, og legger til:

– Poenget med innlegget var også at folk må bruke hodet. Alle de som lot være å hjelpe en 14-åring, må tenke seg litt om. Det er så ugreit. Da er det ekstra viktig å hylle de som faktisk stoppet.