Kjemper for null promille på sjøen

VIKTIG BUDSKAP: Elisabeth Granli (f.v.), Elin Nicolaisen, Gina Eriksen og Kjell Atle Kjønnø i Sandefjord Røde Kors var på plass under Båtlivets dag, blant annet for å fortelle om viktigheten av alkovett på sjøen.Begge Foto: Øystein Sørumshagen

VIKTIG BUDSKAP: Elisabeth Granli (f.v.), Elin Nicolaisen, Gina Eriksen og Kjell Atle Kjønnø i Sandefjord Røde Kors var på plass under Båtlivets dag, blant annet for å fortelle om viktigheten av alkovett på sjøen.Begge Foto: Øystein Sørumshagen Foto:

Så lenge det fortsatt finnes folk som mener båtkjøring og alkohol hører sammen, føler Kjell Atle Kjønnø at han har en jobb å gjøre.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

– Det anslås at hele en av fire av de som dør på sjøen ved bruk av fritidsbåt, har promille. Da sier det seg selv at alkovett på sjøen er et viktig budskap, sier Kjønnø, som er leder av sjøtjenesten i Sandefjord Røde Kors.

Lørdag fikk han muligheten til å treffe målgruppen for sitt budskap, da Båtlivets dag ble arrangert i Sandefjord for første gang. Arrangementet, med Sandfjord Båtforening og Leif Rune Sundli som primus motor, hadde først og fremst til hensikt å dele de mange gledene ved livet på og ved vann.

Jobber videre

Samtidig var dagen en perfekt anledning for blant andre Røde Kors til å sette et mer alvorlig tema på dagsorden. Røde Kors er en av 15 samarbeidspartnere som sammen med alkovett-organisasjonen AV-OG-TIL står bak kampanjen «Klar for sjøen».

I en spørreundersøkelse gjennomført av Ipsos for organisasjonen i februar og mars, svarte 85,7 prosent av de spurte i Vestfold at man bør avstå fra å drikke alkohol når man fører fritidsbåt. På landsbasis var tallet enda høyere: 87,6 prosent. Dermed mener Røde Kors i Vestfold at de fortsatt har en jobb å gjøre.

– Nå skal de resterende overbevises. Derfor er vi selvsagt til stede på Båtlivets dag i Sandefjord, sier Kjønnø.

LES OGSÅ: Skal arrangere Båtlivets dag for første gang

– Nulltoleranse

Han forteller at arbeidet med kampanjen i Vestfold allerede er godt i gang.

– Her i Sandefjord var vi til stede på folkefesten i mai, der vi delte ut både lakrisbåter og quiz om alkohol og sjø. Vi planlegger også å være til stede på badestrender, holmer og skjær for å dele budskapet med båtfolket. Vi håper og tror det vil gjøre at enda flere i nærområdet venter med ankerdrammen til de er fortøyde, sier Kjønnø.

Leif Rune Sundli i Sandefjord Båtforening, som sto bak arrangementet lørdag, støtter helhjertet opp om kampanjen.

– Båtkjøring og alkohol bør ikke kombineres, enkelt og greit. Vi ser at antallet ulykker på sjøen ikke går ned. Personlig mener jeg promillegrensen burde vært den samme på sjøen som på land, altså nulltoleranse, sier Sundli.

FORNØYD: Leif Rune Sundli i Sandefjord Båtforening fikk perfekt sommervær da Båtlivets dag ble arrangert for første gang.

FORNØYD: Leif Rune Sundli i Sandefjord Båtforening fikk perfekt sommervær da Båtlivets dag ble arrangert for første gang. Foto:

Vil gjenta bediften

Båtlivets dag gikk av stabelen for første gang lørdag, med utgangspunkt innerst i Kilen. I perfekt sommervær og stekende varme, var en forsiktig bris høyst velkommen.

– Denne dagen handler egentlig om tre ting. For det første er den en markering av at fritidsbåter også hører hjemmei kystkulturen. For det andre lager vi et treffpunkt for folk som er interessert i båtliv. For det tredje ønsker vi å vise folk som kan være interessert i å skaffe seg båt, at det ikke trenger å være veldig dyrt. Man må ikke kjøpe det nyeste, største eller dyreste. Det finnes masse bra på bruktmarkedet, sier Sundli.

Planen er å høste erfaringer fra årets arrangement, for å gjøre det enda bedre neste år.

– Vi håper Båtlivets dag kan bli en tradisjon i Sandefjord, sier Sundli.

Artikkeltags