Svalemerket drivstoff ved Haslesenteret

Billig, men utsatt: Kenneth Ringdal tok det med godt humør og smådanset mellom bensinfyllingen og svaleskiten.

Billig, men utsatt: Kenneth Ringdal tok det med godt humør og smådanset mellom bensinfyllingen og svaleskiten. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Det er en voldsom trafikk inn og ut av den selvbetjente bensinstasjonen hele døgnet. I tillegg til køen av bilister som skal sikre seg billig drivstoff på søndag og mandag, har en hel koloni med taksvaler flyttet inn. Det at man kunne risikere å få litt bæsj på finstasen, så ikke ut til å bry så mange.

DEL

Kolonien består av rundt 20 svaler, og fuglene har en tendens til å gjøre sitt fornødne på vei ut og inn av redene. De er også strategisk plassert rett over der det er naturlig å stå når du fyller tanken.

God takhøyde: St1 bensinstasjonen ved Haslesenteret selger billig bensin og har svaler i taket.

God takhøyde: St1 bensinstasjonen ved Haslesenteret selger billig bensin og har svaler i taket. Foto:

– Litt dritt får jeg ta med på kjøpet. Jeg kjører 60.000 kilometer i året, så jeg er helt avhengig av å kjøpe drivstoff på billigste måte, forteller Kenneth Ringdal.

Flere andre kunder fulgte godt med på aktiviteten over hodene deres under drivstoffpåfyllingen mandag morgen.

Følg med: Før du aner det har du fått en varm klatt på den nye capsen din.

Følg med: Før du aner det har du fått en varm klatt på den nye capsen din. Foto:

Taksvalekolonien på Hasle er bare på sommerbesøk. De er i Norge fra mai til august, før de returnerer til Afrika.

Er du plaget med mygg, bør du bære over med at fuglene bæsjer litt på deg når du fyller drivstoff. Disse små flygende jagerpilotene setter nemlig til livs nærmere tusen innsekter i løpet av dagen.

Navnet har den fått på grunn av sin vane med å bygge reir oppunder hustak og andre overheng på bygninger. Derfor er taksvalen også den eneste svalen som trives godt i byer og større tettsteder hos oss.

Bak lyktene: Svalekolonien har funnet seg godt til rette i taket på den ubetjente bensinstasjonen St1 ved Haslesenteret.

Bak lyktene: Svalekolonien har funnet seg godt til rette i taket på den ubetjente bensinstasjonen St1 ved Haslesenteret. Foto:

Dessverre går det ikke så bra med taksvalen, verken i Norge eller i Nord-Europa for øvrig. Flere land har dokumentert betydelige tilbakeganger i sine bestander, uten at man vet sikkert de underliggende årsakene til dette. I Norge er taksvalen kategorisert som «Nær truet» (NT) på rødlista.

Hvert år velger Norges naturvernforbund en fugleart til å være «Årets fugl». Dette er en art de ønsker å rette et ekstra søkelys på, på grunn av negativ bestandsutvikling, mangelfull bestandskunnskap eller fordi de ønsker å skape interesse og engasjement for fugler og natur blant folk flest.

Ledelsen ved bensinstasjonen var ikke tilgjengelige for noen kommentar mandag.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.