Gå til sidens hovedinnhold

Beredskap – trygghet og samfunnssikkerhet!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Romjulen 2020 viste oss hvor sårbare vi mennesker er overfor naturkreftene.

Vi fikk også oppleve hvor velfungerende fellesskapet i samfunnet vårt er når det virkelig gjelder. Hvor viktig det er med korte linjer mellom etatene og at responstiden er kort når minuttene teller.

Lokalkunnskap er livsviktig når alarmen går, og at det er ansatte i nødetatene som er best kjent i områdene der katastrofer og ulykker skjer. Dette fikk vi se mange eksempler på ved raset i Gjerdrum.

Når den unge gutten ringte 112 og varslet om raset og at veien knakk opp foran bilen hans, ble raskt brannvesen og ambulanse varslet.

Alle nødetater og deres samarbeidende organisasjoner ble satt i full beredskap.

Brannvesen, Politi, Ambulanse, Røde Kors, Norsk Folkehjelp og Sivilforsvaret ble mobilisert, og det ble momentant igangsatt søk, redningsarbeid og evakuering.

Denne natta mistet mange hjemmet sitt, og alt de eide.

10 menneskeliv gikk tapt i tragedien.

Lokalsamfunnet mobiliserte på rekordtid. De åpnet et nedstengt hotell, samlet inn klær, sørget for mat, omsorg og ellers alt de trengte i en akutt fase. Evnen og viljen til å hjelpe var enorm.

Dette viser at solidariteten er sterk når det gjelder.

Rasulykken på Gjerdrum viser oss at god beredskap er nøkkelen til at vi kan føle trygghet i hverdagen. Våre frivillige organisasjoner som Norsk Folkehjelp og Røde Kors gjør også en uvurderlig innsats når alarmen går.

Vi som vanlige borgere må atter en gang takke alle for den viktige innsatsen de gjør. Dette gjør de med fare for eget liv og sikkerhet.

De gjør det for oss!

Kommentarer til denne saken