Har aldri opplevd større pågang fra ensomme

NY HVERDAG: Odd Ronald Eriksen (i midten) forteller om en ny hverdag etter at Ole Johnny Sukken (t.v.) satte ham i kontakt med en besøksvenn. Sukken er selv besøksvenn, og i tillegg engasjert i koordineringen av tjenesten sammen med leder Lene Bjerkseth Hatlenes i Sandefjord Røde Kors Besøkstjeneste.

NY HVERDAG: Odd Ronald Eriksen (i midten) forteller om en ny hverdag etter at Ole Johnny Sukken (t.v.) satte ham i kontakt med en besøksvenn. Sukken er selv besøksvenn, og i tillegg engasjert i koordineringen av tjenesten sammen med leder Lene Bjerkseth Hatlenes i Sandefjord Røde Kors Besøkstjeneste. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Odd Ronald Eriksen (79) lyser opp når han forteller hva det har betydd for ham å få en fast besøksvenn. 30 ensomme personer i Sandefjord står i kø for det samme tilbudet.

DEL

Sandefjord Røde Kors forteller om akutt behov for frivillige besøksvenner. Pågangen fra ensomme mennesker og pårørende har aldri vært større.

– Mer enn 30 nye forespørsler har kommet bare de siste ukene. Det er en dobling fra samme periode i fjor. Og det var et toppår, sier leder for Besøkstjenesten i Sandefjord Røde Kors, Lene Bjerkseth Hatlenes.

Nå føler hun et skrikende behov for å opplyse om hvor givende det kan være, og hvor lite som skal til, for å bli besøksvenn.

– Du trenger ikke være helsepersonell. Du skal bare være et medmenneske, sier Hatlenes, som sammen med besøksvenn Ole Johnny Sukken har invitert Sandefjords Blad inn til beboer Odd Ronald Eriksen på Bugårdssenteret.

Var deprimert

Eriksen, som har jobbet i reisebyrå i Sandefjord og vært et kjent fjes i byen, var langt nede etter at han ble rammet av sitt andre slag.

– Jeg var deprimert. Det var ille. Jeg hadde jo aldri vært syk, sier 79-åringen.

Det var i månedsskiftet april/mai at Ole Johnny Sukken satte Eriksen i kontakt med den 24 år gamle besøksvennen Stian. Det møtet har vært en stor lykke for Eriksen.

– Det har vært helt utrolig. Han har vært hos meg et par ganger i uken, og vi prater om alt mellom himmel og jord, forteller Eriksen.

24-åringen, som for øyeblikket er på et kort studieopphold i USA, er den yngste besøksvennen i Sandefjord. Han kommer tilbake til Sandefjord før jul.

– Det gleder jeg meg til, sier Eriksen.

I mellomtiden sørger Sukken for at Eriksen får besøk på rommet sitt på Bugårdssenteret.

LES OGSÅ: Solveig (88) og Lena (44) fant hverandre i ny by

Ansatte tar kontakt

Hatlenes og Sukken i Røde Kors tror den plutselige og kraftige pågangen skyldes at tilbudet om besøksvenn har blitt bedre kjent den siste tiden, selv om ordningen faktisk er 65 år gammel.

– Det er ulike måter vi kontaktes på. Noen ensomme tar kontakt selv, eller det er pårørende som ringer. Det vi har opplevd mer av i det siste, er at ansatte i ulike tjenester i kommunen har blitt oppmerksomme på oss, og at kontakten kommer derfra, sier Hatlenes.

Nå håper hun og Sukken at oppmerksomhet i media kan bidra til en rask økning i antallet besøksvenner, slik at de som står på venteliste raskest mulig får et tilbud.

Ole Johnny Sukken ble besøksvenn etter at han ble enkemann sommeren 2016.

– Jeg hadde tenkt på Røde Kors i veldig mange år, men aldri følt at jeg hadde tid, sier Sukken.

LES OGSÅ: De firbente gledessprederne

Dette kreves av deg

Han forteller at han har opplevd det som svært givende å være besøksvenn.

– Det er en glede å få gi av sin tid til noen som setter så stor pris på det. Nå har jeg tid, og jeg synes det er en naturlig del av livet å dele av sin erfaring og innsikt, sier Sukken.

Ifølge Hatlenes er det i dag rundt 50 aktive besøksvenner i Sandefjord, som til sammen møter rundt 200 personer i løpet av en uke eller to.

Lurer du på om du kan være besøksvenn? Slik beskriver Røde Kors personene de leter etter:

  • Du er voksen og har litt ledig tid
  • Du er gjerne ferdig med den travleste småbarnsperioden, eller kanskje du er pensjonist eller ikke i full jobb
  • Du er kanskje nyinnflyttet til kommunen vår, ønsker å bli kjent med flere og få nye vennskap
  • Det er åpent for alle å bli besøksvenn
  • Du trenger ingen forkunnskaper. Du får opplæring og støtte, og du møter mange hyggelige mennesker og kanskje får du nye vennskap for livet
  • Som besøksvenn må du være glad i mennesker, være til å stole på, og ha en time eller to ledig i uken (eller annenhver uke) på et tidspunkt som passer for dere begge.

– Få også med at besøksvenner må være gode til og glade i å lytte. Det er en evne og egenskap vi verdsetter høyt, sier Hatlenes.

Man kan kontakte besøkstjenesten via Facebook-siden «Sandefjord Røde Kors Besøkstjeneste», eller ved å sende en e-post til besokstjenesten@sandefjordrk.no

Artikkeltags