Ny modell skal sikre e-boktilbudet på bibliotekene

Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre.

Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Etter mye usikkerhet har Nasjonalbiblioteket nå kommet fram til en innkjøps- og utlånsmodell som skal sikre tilbudet av ebøker ved norske folkebibliotek.

– Vi foreslår nå en modell som vil sikre at bibliotektilbudet for ebøker vil være til stede i hele landet. Bredden i tilbudet blir større, men lånerne må finne seg i å vente på populære titler, på samme måte som på papir, sier nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre til NTB.

Sa nei

Nasjonalbiblioteket la i mai fram en modell for innkjøp og utlån som Kulturrådet sa nei til. Det førte til stor usikkerhet om hva som ville skje med e-bokkjøpet fra nyttår.

Aslak Sira Myhre sier at bøkene Kulturrådet kjøper inn gjennom innkjøpsordningene, er tatt ut av den nye modellen, men det betyr ikke at tilbudet ved bibliotekene blir dårligere.

– Etter samtale med forleggerne og andre berørte parter anbefaler vi at de legger ut alle titlene som ebøker uansett, sier nasjonalbibliotekaren. Han mener det betyr at tilbudet av ebøker på biblioteket blir enda bedre enn i dag.

Det så en stund ut til at eldre ebøker kjøpt inn av Kulturrådet sto i fare for å forsvinne fra bibliotekene fra nyttår, men ifølge nasjonalbibliotekaren har Kulturrådet gjort grep for å sikre at det ikke skjer.

Forleggere positive

Modellen som nå legges fram, ligner på den Kulturrådet sa nei til, men enkelte justeringer gjør at det sikrer større økonomisk forutsigbarhet for bibliotekene.

Forlagene har fryktet at utlån av ebøker skal slå beina under e-boksalget. Dette er løst ved at ebøker de første to årene skal kunne lånes ut et begrenset antall ganger. Etter det går utlånet over i en klikkmodell der bibliotekene betaler per utlån av boka, men der en ebok i utgangspunktet kun kan lånes til en låner av gangen.

Forleggerforeningen skal behandle modellen på sitt styremøte i slutten av januar, men signalene fra administrerende direktør Kristenn Einarsson er positive.

– Vi er i utgangspunktet veldig positive til at det nå kommer en anbefaling fra Nasjonalbiblioteket. Det er viktig at det dreier seg om en prøvemodell. Det er både klokt og nødvendig å få prøvd ut modellen, sier Einarsson til NTB.

Avtaler

Einarsson sier at innføringen av en klikkmodell gjør at det må gjøres avtaler med forfattere og oversettere, men han regner med at det skal gå i orden.

– Vi har også noen teknologiske utfordringer som må løses, og det betyr at det kan ta noe tid på nyåret før vi kan komme i gang, sier Einarsson.

Nasjonalbiblioteket skriver i sin anbefaling at en evaluering særlig må se på om tilgangen og bredden av ebøker sikres. Det skal også legges opp til vurdering underveis og adgang til justeringer.

Les også: (+) Hektisk førjul for Jørn Lier Horst

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken