Bikuber vandalisert - 60.000 bier dør

TRIST SYN: Titusener av bier i birøkter Harald Heians totalt seks bifolk frøs i hjel etter vandalisme.  - Det er meningsløst, sier han.

TRIST SYN: Titusener av bier i birøkter Harald Heians totalt seks bifolk frøs i hjel etter vandalisme. - Det er meningsløst, sier han. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Etter 34 år med fredelig birøkt, har Sandefjord-birøkter Harald Heian mistet nærmest alle biene sine, kort tid før pollineringssesongen settes i gang.

DEL

(Østlands-Posten) Heian, som er bosatt i Sandefjord, har hatt biene sine stående ved det gamle E18 veiskillet mellom Sandefjord og Larvik i flere tiår. Birøkteren har sjelden opplevd tyveri eller hærverk.

Lørdag oppdaget han at samtlige av hans seks bikuber, med over 60.000 bier var blitt vandalisert. Bikuber og honningtavler lå smadret og ødelagt i snøen, og nesten alle biene hadde frosset i hjel.

- Det eneste jeg føler nå er avmakt, sier Heian til avisen.

- Katastrofe

Roar Ree Kirkevold, representant for Norges Birøkterlag, tok turen til Heian kort tid etter at vandalismen ble oppdaget. Han reagerer sterkt på hendelsen.

- For en birøkter, og for all oss som er opptatt av bienes nytteverdi i samfunnet og naturen, er dette en liten katastrofe, sier han.

Både Heian og Ree Kirkevold er overbevist om at det ikke er snakk om en vinningsforbrytelse.

- De har gjort et grundig arbeid for å utrydde alle biene. Det er helt meningsløst, sier Heian.

LES OGSÅ: Mona bruker tre timer daglig på å pendle ti mil

Håp for biene

Etter 34 år med bier, er pollineringssesongen som regel et høydepunkt i løpet av året, for Harald Heian. I 2014 fikk han hele 300 kilo honning fra biene sine.

- Jeg driver ikke med bier for pengene, men for produksjonens skyld. Det er et fascinerende system i en bikube, sier han.

I opprydningen lykkes Heian i å finne to dronningbier og to små klynger med bier som hadde overlevd vandalismen. Nå håper han at disse to bifolkene kan gi nytt liv til hans favoritthobby.

- Det er usannsynlig at de overlever, men hvis de gjør det så skal jeg fortsette med birøkt. Hvis disse bifolkene dør så slutter jeg med bier, sier han.

LES OGSÅ: Dette slurver vi ofte med

Må vente til 2016

I år er det allikevel for sent for Heian å få noe særlig ut av biene sine. Med pollineringssesongen rett rundt hjørnet mener Roar Ree Kirkevold at Heian må begynne å tenke framover.

- Harald må satse på å bygge seg opp i løpet av året eller begynne på nytt. Uansett er verken honning eller pollinering aktuelt før i 2016, sier han.

Til tross for de omfattende skadene som er blitt påført hans totalt seks bikuber, er Heian verken sint eller hevnlysten.

- Jeg synes synd på folk som gjør sånne ting. Nå må jeg bare se hva som skjer med de få biene jeg klarte å redde, avslutter han.

LES OGSÅ: «Ny» barneskole i påskegave