Båtliv med knapper eller apper?

Axel Nissen-Lie er mangeårig båtjournalist og -entusiast. Han mener Ipad er et svært godt hjelpemiddel på sjøen.

Axel Nissen-Lie er mangeårig båtjournalist og -entusiast. Han mener Ipad er et svært godt hjelpemiddel på sjøen. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Med en Ipad eller Iphone og noen hundrelapper i apper, løser du navigasjonen nesten like godt som med påkostede instrumenter.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

- Jeg har prøvd ut dette i flere sesonger, og det virker forbløffende godt, sier Axel Nissen-Lie, redaksjonssjef i bladet Seilas, ivrig båtmann og aktiv regattaseiler.

Båtjournalisten gjør et unntak for svært aktive båtfolk med litt mer krevende seilaser i loggboka. Men han mener det enkle båtlivet ikke trenger dyre navigasjonsløsninger. Et sjøkart for Iphone eller Ipad fra for eksempel Navionics koster mindre enn en bensintank til påhengsmotoren. Og da får du med kartverk nok til utallige ferieuker på sjøen.

Forutsetningen er at du har en innebygget GPS i telefonen eller nettbrettet ditt. Telefoner har det, og en Ipad med SIM-kort mulighet har. Navigasjonsløsningene finnes også for andre smartphone- og lesebrett-løsninger enn Apples.

Rask og oversiktlig

Funksjonaliteten er tilfredsstillende. Du kan legge opp ruter. Med noen tilleggsapper og litt teknikk kan du koble til annen instrumentering. Og zoome-funksjonen fra Apple knuser det meste.

Der en vanlig kartplotter – særlig en gammel en – bruker tid på å zoome seg ut og inn, endrer du målestokk på Ipaden med tommel og pekefinger før du får sagt navigasjon.

Resultatet er at du har oversikt. Dessuten har Ipaden eller Iphonen den fordelen at du kan sitte med skjermen foran deg. Kjører du motorbåt med styrekonsoll, har du som regel en grei plass til plotteren. Seiler du, kjører du påhengsmotor uten ratt eller snekke med rorpinne, er det kjekt å kunne holde instrumentet slik at du faktisk ser det.

Vanntette løsninger

Ulempen med mobiltelefoner om bord er at de er skjøre og lite motstandsdyktige mot vann. Men det finnes både braketter og plastlommer å få, for å kle regn eller sjøvann ute. En plastlomme med halsrem for Ipad koster fra 3-400 kroner.

- Vi ser på trafikken på nettsakene våre at denne typen navigasjon er interessant, forteller Axel Nissen-Lie.

Tidligere har produsentene av maritimt navigasjonsutstyr vært nokså proteksjonistiske, og latt være å forholde seg til Iphone- og Ipad-eksplosjonen. I år kommer blant andre Raymarine med en app, der man kan koble sammen plotter og Ipad, og bruke sistenevnte som slave.

Furuno kommer også med en versjon der du kan styre kartplotteren fra din Iphone.

Unngå dyr datatrafikk

- Iphone og Ipad er sikre og gode systemer, som ikke har problemer med virus og slikt. De er gode og brukervennlige, mener Axel Nissen-Lie.

Men en felle er det: Datatrafikk. Så lenge du er i båt i Norge, er ikke problemet alt for stort. Men legger du sommerseilasen til Sverige eller Danmark, kan fort datatrafikken ruinere deg. Bruk av GPS i Ipad eller Iphone er gratis.

Det vil si at du kan benytte navigasjonsprogrammer, legge ruter og navigere deg trygt gjennom for eksempel Bohuslän uten kostnad. Men benytter du for eksempel sjøkartene på Gule sider, renner kostnadene fort på. Det samme gjelder hvis du laster kart for nye områder i Navionics-løsningen.

Artikkeltags