«Van of the year» på strøm

Renault Kangoo ZE med strøm slipper ut kun 12 gram CO2 pr. kilometer, og er en miljøvennlig bil å frakte varer med.

Renault Kangoo ZE med strøm slipper ut kun 12 gram CO2 pr. kilometer, og er en miljøvennlig bil å frakte varer med.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Renault Kangoo ZE heter den, og en mer miljøvennlig varebil skal du lete en stund etter. Elbilen er nettopp på vei inn til norske forhandlere.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

- Det ligger veldig i tiden at bedrifter vil vise seg frem som miljøvennlige. Mange ser en miljøvennlig bilpark i sammenheng med for eksempel en miljøfyrtårn-sertifisering, sier Anne Holsethstuen, salgskonsulent ved Renault-forhandler Bil-Service AS i Sandefjord.

Hun gleder seg nå over å få Renault Kangoo ZE i hus, en varebil på strøm som også kan trekke tilhenger, og som har lik lastekapasitet som sine søsken med vanlig forbrenningsmotor. Bilen ble nylig kåret til «Van of the year» i Europa.

Egne batterifabrikker

Kangoo kan også leveres som femseter på strøm, men i det norske markedet er det trolig varebilen som blir volum-modellen. Franske Renault satser nå friskt på elbiler, og har blant annet bygget opp flere batterifabrikker i Europa.

Batteridrevne biler er relativt snille med det globale miljøet. Ved kjøring slipper man ut 0 gram Co2 pr. kilometer med Renaults elektriske varebil. En fransk beregning viser for øvrig at det reelle utslippet ved bruk, er rundt 12 gram pr. kilometer. Da er effekten av produksjon av bilen samt produksjon av strøm regnet inn.

I Norge må man også legge til noe utslipp fra dieselvarmeren i vinterhalvåret. Kjører du den på fullt, slipper den ut rundt 30 gram Co2. Tradisjonelle småbiler med forbrenningsmotor begynner nå å komme under 100 gram pr. kilometer.

- Både bensin og diesel lever i mange år til, men elbil kommer mer og mer, selv om den foreløpig er mest egne for klart definert nisjebruk, tror Anne Holsethstuen.

Tøff småbil

Neste år kommer Renault Zoe, en småbil i størrelsessegmentet midt i mellom sine søstre Clio og Megane. Den ser ut som en skikkelig bil, og ferske tester viste at elbilen kan klare 210 kilometer uten lading, i henhold til europeisk standard.

Med 400 volts stikk tilgjengelig, kan du så fullade batteribanken på et drøyt kvarter. Toppfarten er for øvrig på 135 km/t.

- Den kommer også med varmepumpe. Det er energibeskarende, forteller Anne Holsethstuen.

Artikkeltags